A les 14:00 hores, els col·legis electorals de Bétera tenien un índex de participació del 40,21 %.
Els col·legis electorals estaran oberts fins a les 20.00 hores.
Abans d’acudir podeu consultar ací els districtes, seccions i col·legis als quals pertanyeu: https://www.betera.es/…/eleccions-municipals…
De fet, cal indicar que en alguns dels col·legis hi ha hagut confusió perquè alguns veïns i veïnes no eren sabedors de la redistribució dels districtes i seccions i els diversos apoderats i interventors s’han encarregat d’aclarir-los on havien de votar amb aquesta nova redistribució. De moment, no som sabedors de grans incidències a Bétera en els col·legis electorals. Per exemple, en l’edifici la penya s’ha hagut de cridar a un dels suplents de taula perquè el primer no ha aparegut. Com a curiositat, en el Col·legi Nuestra Senyora del Carmen, els votants han coincidit amb els xiquets i xiquetes que hui prenien la comunió i els seus familiars.
La nostra redactora ha fet un recorregut per diferents col·legis electorals del municipi i el terme municipal. En aquest sentit, al voltant de les 09.00 hores ha començat a ficar-se en contacte amb els diferents candidats a l’alcaldia del municipi que ha pogut per a conéixer si ja havien votat o no i acudir al col·legi on estigueren.
Així, el candidat d’Esquerra Unida Bétera (Endavant) Luis Poveda, el candidat de Ciudadanos Julio Inés, el candidat de Mas Camarena -Torre en Conill Carlos Abad i el candidat de Vox Fidel Valcarce han votat a primeres hores del matí en els seus col·legis electorals: l’escoleta de Torre en Conill, l’edifici de seguretat de Torre en Conill, el col·legi de primària de Mas Camarena i l’Escoleta Xiquets, respectivament.
D’altra banda, sobre les 11.15 hores era el torn per a la candidata del PSPV-PSOE Bétera Mª José Ballesteros en l’edifici de la Penya i, posteriorment, de la candidata de Podemos Carmen Rausell en el C.E.I.P. Camp de Túria. Sobre les 12.00 hores ha votat la candidata de Compromís per Bétera Cristina Alemany en el Col·legi Nuestra Señora del Carmen.
La candidata a l’alcaldia pel Partit Popular de Bétera i actual Alcaldessa Elia Verdevío ha optat per votar al voltant de les 14.30 hores en el Col·legi Nuestra Senyora del Carmen.
Durant el matí, la nostra redactora no ha tingut l’oportunitat de trobar-se amb el candidat de Por y para Bétera, ja que tampoc té el seu contacte. No obstant, no ho descarta al llarg del dia. La nostra redactora ha pogut visitar durant el matí els dos col·legis de Torre en Conill, el de Mas Camarena, edifici la Penya, CEIP Camp de Túria, Centre Artístic Musical de Bétera, Casa de Cultura, les antigues escoles, Col·legi Parroquial Marqués de Dos Aguas, Col·legi Nuestra Senyora del Carmen i l’antic Ajuntament.
A continuació, oferim unes imatges realitzades per la nostra redactora (excepte les de Cristina Alemany) dels diferents candidats a l’alcaldia, així com d’altres candidats de les diverses llistes municipals. Posteriorment a les imatges, oferim informació general de les municipals.
  • Imatges:
Participació general en les municipals

Un 43,34% dels valencians ha votat fins a les 14 hores d’aquest diumenge en els comicis municipals, un 5,17% més que fa quatre anys, segons la dada definitiva comunicada pel Govern.

El percentatge de vot de la Comunitat Valenciana és 6,65 punts superior a la mitjana espanyola i el segon més alt per Comunitats Autònomes, solament superat per La Rioja (44%).

En tota Espanya, un 36,69 per cent dels electors, és a dir 12.927.587, ha votat ja en els comicis municipals, segons les dades recaptades pel Ministeri de l’Interior corresponents a les 14.00 hores, la qual cosa suposa 1,59 punts més que en les eleccions de 2019 a aqueixa mateixa hora, quan va ser del 35,10 per cent.

Així ho han informat en roda de premsa el secretari d’Estat de Comunicació, Francès Vallès, i la sotssecretària d’Interior, Isabel Goicoechea.

Dos de les comunitats en les quals no se celebren eleccions autonòmiques però sí municipals, Catalunya i el País Basc, són les úniques en les quals ha caigut la participació, en concret 3,40 i 1,81 punts, respectivament.

A més, també ha baixat 0,53 punts a la ciutat autònoma de Melilla, on la participació era la més baixa de tot el país, ja que només el 25,71% dels ciutadans amb dret a vot havia acudit a les urnes.

Precisament a Melilla la Policia Nacional va destapar recentment una trama delictiva de compra de vots per correu.

Tant Goicoechea com Vallès han ressaltat la normalitat amb la qual s’està desenvolupant la jornada electoral i, sense entrar a valorar el percentatge de participació, han recordat que sempre “és una bona notícia” que els ciutadans exercisquen el seu dret al vot.

Incidències a nivell general en les municipals

La caiguda d’uns rebles (cascotes) d’una cornisa d’un edifici de Paterna ha obligat al tancament temporal d’un col·legi electoral, situat en un local, per risc per als vianants.

Els rebles han caigut a la via pública des de més de deu metres d’altura, en un edifici situat en l’encreuament dels carrers Santa Gemma i Joan d’*Àustria de Paterna, segons ha informat el Consorci de Bombers de València.

Els bombers han rebut avís sobre les 12.30 hores d’un servei de sanejament de façana, que ha obligat al tancament temporal d’un col·legi electoral situat en un local.

Una vegada conclosos els treballs de sanejament, el col·legi electoral ha reobert les seues portes i s’ha restablit la normalitat, indiquen les fonts.

La localitat de Sueca (València) ha hagut de paralitzar la votacions per a les eleccions autonòmiques i municipals durant una mitja hora en detectar que hi havia paperetes impreses per les dues cares i en cadascuna d’elles una candidatura diferent.

Així ho han explicat a EFE la presidenta d’una de les meses electorals del municipi i un apoderat del PSPV-PSOE, els qui han explicat que la incidència s’ha detectat únicament en les paperetes de les candidatures municipals, i que ja està resolta.

En principi, els problemes s’han detectat en quatre col·legis electorals (Carrasquer, Els Porxets, La nostra Senyora de Fàtima i la Cambra Agrària), en els quals a primera hora del matí alguns votants han detectat que hi havia paperetes impreses per les dues cares i amb dues candidatures diferents.

Això ha obligat a parar el procés electoral en tot el municipi fins a resoldre el problema, la qual cosa ha portat uns 20 o 30 minuts, segons les fonts consultades, després dels quals, s’han représ les votacions amb normalitat.

Durant el recompte, aquelles paperetes amb doble impressió que s’hagen introduït en l’urna abans d’haver-se detectat l’error, seran considerades nul·les, segons han explicat tant la presidenta de la mesa com l’apoderat.

El candidat de Compromís la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, qui vota en aquesta localitat de la qual va ser alcalde, ha desitjat que aquest problema no afecte el resultat de les eleccions locals, i ha denunciat que hi haja persones que vulguen “deslegitimar un procés democràtic” com aquest.

“No ho aconseguiran”, ha afirmat Baldoví, qui ha assegurat que hui “la gent expressarà la seua voluntat” i “els *suecanos faran alcalde a qui consideren que millor reuneix les condicions”, i els qui “volen embrutar la festa de la democràcia no ho aconseguiran”, ha insistit.

La Junta Electoral, consultada per EFE, no s’ha pronunciat sobre aquest incident i la Delegació del Govern s’ha limitat a precisar que la resolució d’aquesta mena d’assumptes correspon a la Junta Electoral.

Així mateix, la Junta Electoral de València ha ordenat la substitució de les identificacions dels apoderats de Vox per figurar la bandera d’Espanya, l’ús de la qual no està autoritzat al costat de les sigles i símbols dels partits polítics per suposar una instrumentalització de la bandera.

Aquesta resolució, s’adopta després d’una denúncia del PSOE per les acreditacions dels apoderats de Vox. La Junta Electoral provincial de València ha acordat traslladar la seua decisió als representants de Vox perquè procedisquen a la substitució de les acreditacions per altres sense la bandera d’Espanya.

La Junta Electoral de València assenyala que la Junta Electoral Central va resoldre en el seu acord del 20 de novembre de 2019 que les formacions polítiques no han d’utilitzar la bandera d’Espanya al costat de les sigles i símbols del seu partit polític en la identificació dels interventors i apoderats, ja que suposa una instrumentalització d’aquest símbol prohibida per la legislació vigent.

La resolució afig que la Junta Electoral Central cita expressament l’article 8 de la Llei 39/1981 pel qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i d’altres banderes i ensenyes.

Per això, no està autoritzat l’ús de la bandera d’Espanya en aqueixes targetes identificatives, la qual cosa ha de comunicar-se a les Juntes Electorals de Zona perquè, al seu torn, el transmeten a les meses electorals a l’efecte de que pels representants de Vox procedisquen a substituir les identificacions, sense que això afecte la seua condició d’apoderats o interventors de la candidatura.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia