Un equip especial de Desactivació d’Explosius (EDE) de la Unitat de Bussejadors de Mesures Contramines (UBMCM) de l’Armada, amb base en Cartagena, ha inutilitzat aquest dilluns tres projectils de la Guerra Civil que es trobaven submergits a 16 metres de profunditat al costat del moll de creuers de València.

La localització d’aquests artefactes, segons ha informat l’Armada, va ser possible per l’avís de particulars a la Comandància Naval de València, que al seu torn va notificar el fet a la Guàrdia Civil.

La Benemèrita va enviar a la zona al Grup d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) destacat a València, que va confirmar i va identificar la troballa com un possible projectil, i va localitzar altres dos, per la qual cosa es va avisar al Centre d’Operacions i Vigilància d’Acció Marítima (COVAM) de l’Armada a Cartagena.

La Caserna General de la Força d’Acció Marítima, a través del COVAM, va desactivar aquest dilluns aquests projectils, que es trobaven a uns 12 metres del moll de creuers número 3.

La desactivació d’aquests artefactes, dos de 105 mm de calibre i un de 155 mm, es va produir ‘in situ’, mitjançant l’ús de càrregues explosives especials.

L’operació va ser coordinada per la Comandància Naval de València, amb la col·laboració de l’Autoritat Portuària i la Capitania Marítima de València, la Guàrdia Civil amb dues embarcacions del Grup d’Activitats Subaquàtiques i una altra del Servei Marítim, i la Unitat Militar d’Emergències (UME) amb l’assistència d’una ambulància de suport vital avançat.

La Unitat de Bussejadors compta amb personal especialista en desactivació d’artefactes explosius submarins, a més de bussejadors amb especialització en tècniques d’inutilització de mines submarines (EOD-Sub), ha informat l’Armada.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia