Cada 30 de maig se celebra el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple. Es tracta d’una efemèride impulsada per la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple per a conscienciar a la població sobre aquesta malaltia que afecta més de dos milions de persones en el món.

L’any 2009 la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple (MSIF) va donar va iniciar al primer Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, reunint la comunitat internacional per a compartir experiències i alternatives per a contrarestar aquesta malaltia.

Es busca trencar les barreres socials que afecten les persones que pateixen d’esclerosi múltiple (EM), ja que en la majoria dels casos pot generar algun grau de discapacitat.

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica que afecta principalment la població amb edats compreses entre els 20 i 40 anys, amb una major incidència de casos en dones.

Aquesta malaltia es genera en el sistema nerviós central, afectant el cervell i la medul·la espinal. En lesionar-se la mielina, que és un material gras que protegeix i envolta les cèl·lules nervioses, afecta la forma en què els nervis condueixen els impulsos elèctrics cap a i des del cervell. Es produeixen els següents símptomes:

  • Feblesa muscular.
  • Alteracions de la vista.
  • Sensació de formigueig, “picazón”, burxades “pinchazos” o entumiment.
  • Problemes de memòria i pensament.
  • Problemes de coordinació i equilibri.
  • Fatiga.

No es coneixen les causes d’aquesta malaltia que té una major prevalença entre les dones, incidint la latitud geogràfica on habiten les persones.

En aquest sentit, les àrees tropicals i voltades a l’equador tenen una baixa incidència de la malaltia. Un dels principals factors de risc de la malaltia radica en el consum de cigarrets, ja que les persones fumadores tenen un pitjor pronòstic d’evolució de la patologia.

Encara que no té cura, no és hereditària ni és mortal, els símptomes de l’esclerosi múltiple es poden controlar o fer que el procés siga més lent.

El diagnòstic de l’esclerosi múltiple és determinat per una avaluació clínica al pacient, efectuada per un mèdic neuròleg. Es requereixen estudis de ressonància magnètica, així com analitzar el líquid céfalo raquidi, extret mitjançant una punció lumbar.

El tema central del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple (EM) per al període 2020-2023 és “Connexions EM”, sent el seu eslògan “Em connecte, ens connectem”.

Es tracta d’establir connexions i crear comunitats de suport, per a trencar barreres socials que afecten les persones que pateixen aquesta malaltia.

Així mateix, aquesta campanya constitueix una oportunitat per a la reivindicació de millors serveis, promoció de xarxes de suport, defensa de la cura personal i la vida saludable.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia