Les temperatures màximes aniran en ascens aquest dissabte en la Comunitat Valenciana i les mínimes es mantindran igual en una jornada de cel poc nuvolós o buidat amb vent fluix variable i brises marítimes en les hores centrals.

Aemet alerta que demà diumenge les temperatures diürnes seran significativament altes a València i Alacant, i hi haurà probables ruixats i tempestes a la vesprada a l’interior de la meitat nord, localment forts. Predominarà el cel poc nuvolós o buidat i, a partir de migdia, es donaran intervals nuvolosos d’evolució diürna a l’interior de la meitat nord, amb probables ruixats i tempestes ocasionals que poden ser localment fortes.

En aquest sentit, el Col·legi de Farmacèutics de València (MICOF) ha alertat del “possible risc” en la presa d’uns certs medicaments durant les onades de calor i, a més de la necessitat d’extremar les precaucions quan s’està en tractament, ha subratllat la necessitat de la correcta conversa dels fàrmacs davant les altes temperatures.

Davant l’arribada de la primera onada de calor i amb motiu de la seua col·laboració en la campanya de prevenció de la Conselleria de Sanitat enfront de les altes temperatures, des del Col·legi recomanen consultar al farmacèutic o un altre professional sanitari en cas de dubte.

La vocal de Salut Pública de l’entitat col·legial, Vicenta Carbonell, ha indicat que entre els fàrmacs amb els quals s’ha de tindre “especial cura” destaquen els diürètics, que poden “propiciar una major pèrdua de líquids”; els tranquil·litzants i antidepressius, que poden “impedir la pèrdua de calor de l’organisme”; i els antihipertensius, que fan “baixar la pressió arterial i agreugen els efectes de calor”.

A més, ha posat el focus en medicaments de venda lliure com són els antinflamatoris no esteroidals (AINE), com l’àcid acetilsalicílic o el ibuprofeno, que poden “alterar la funció renal en cas de deshidratació”; els antiàcids, amb “possible efecte laxant per les sals de magnesi”; o els laxants, que presenten el risc de “deshidratació per diarrea osmòtica”.

També ha assenyalat que, en cas de febre, “convé evitar la presa de paracetamol, a causa de la seua ineficàcia per a tractar la insolació”.

CONSERVACIÓ DE MEDICAMENTS

Un altre aspecte a tindre compte davant les altes temperatures és la correcta conservació dels medicaments ja que, segons explica, “e estima que prop del 50%, unes 7.000 presentacions de les autoritzades i dispensables en farmàcia comunitària, requereixen especial precaució durant una onada de calor. Si parlem de principis actius o fàrmacs, es tractaria d’uns 680 fàrmacs”.

Per a una adequada conservació dels medicaments, s’aconsella que els medicaments a conservar entre 2 i 8 graus estiguen sempre en nevera i s’utilitzen tan prompte com s’hagen tret del frigorífic.

En el cas dels medicaments a conservar a no més de 25 o 30 graus, no es degraden en una onada de calor perquè les temperatures superiors a 40 graus a Espanya són puntuals, no constants.

“Per a aquesta mena de fàrmacs, els llocs recomanats per al seu magatzematge són els llocs frescos i secs, ja que en aquests llocs la temperatura sempre és menor. Pel que no seria recomanable emmagatzemar-los en cuines o banys”, ha explicat Carbonell.

Així mateix, algunes formes farmacèutiques com a cremes, òvuls o supositoris són més sensibles a la calor, per la qual cosa, si en obrir-les ha canviat el seu aspecte, “no s’han d’utilitzar”, i durant el transport de medicaments, s’han d’aplicar les mateixes precaucions de conservació, “usant nevera portàtil en cas necessari i no deixant-los en cotxes, guanteres o maleters exposats a ple sol”.

Carbonell subratlla que les farmàcies són els establiments sanitaris més pròxims a la població i que per això, en moltes ocasions, són la primera opció a la qual recorren les persones afectades per algun problema de salut a causa de les altes temperatures.

“En aquests casos, les farmàcies actuen amb una atenció immediata, sense cita prèvia, i ajuden a evitar la saturació d’atenció primària”, ha explicat la vocal de Salut Pública del MICOF.

ESTRATÈGIA COORDINADA AMB SANITAT

Carbonell ha assenyalat que, per a enguany, per primera vegada, hi ha una estratègia coordinada del MICOF amb la Conselleria de Sanitat, des de la comissió de coordinació del programa de prevenció i atenció als problemes de salut derivats de les temperatures extremes de la Comunitat Valenciana, que va començar el 15 de maig i romandrà actiu fins al 30 de setembre.

A més de continuar amb les recomanacions mitjançant el consell professional farmacèutic sobre les mesures de prevenció, s’inclourà a les farmàcies en el sistema de difusió d’avisos i alertes de previsió de temperatures i nits tropicals, amb l’objectiu de reduir l’impacte en la salut associat a l’excés de temperatura.

A més, des del MICOF es difondran missatges alertant dels problemes de salut associats a les onades de calor i com combatre’ls, especialment entre la població més vulnerable: xiquets, ancians o malalts crònics.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia