El secretari autonòmic, José María Ángel, s’ha reunit fa unes setmanes amb totes les agències i els organismes que intervenen en els incendis forestals per a coordinar les accions preventives i les actuacions en cas que es produïsca un incendi forestal aquest estiu, segons el Pla especial contra incendis forestals de la Comunitat Valenciana (PEIF).
Durant la reunió, a través de videoconferència, els responsables d’Emergències han assenyalat que entre juliol i setembre es reforçarà la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal de la Comunitat Valenciana i es comptarà amb mitjans aeris del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A més, s’incrementaran les mesures dissuasives entre la població.
Com a novetat, les unitats helitransportades del Servei de Bombers Forestals comptaran amb sis helicòpters i els mantindran durant tot l’any, de manera que duplicaran els recursos aeris dels quals disposaven aquestes unitats fins ara.
José María Ángel ha indicat que la Generalitat “disposarà d’un operatiu diari compost per més de 600 professionals dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis forestals”. El dispositiu previst està format pel personal tècnic en emergències i el Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat, que comptaran amb 40 autobombes i 18 mitjans aeris. A més, el Kamov, un recurs aeri de gran capacitat i eficàcia, estarà actiu a la Comunitat Valenciana fins al pròxim 16 d’octubre.
Per la seua banda, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mobilitzarà personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis i un equip de suport.
A aquest dispositiu se sumaran els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que mantindran les dotacions als parcs i, en cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d’incendis forestals, reforçaran els torns de vigilància.
Ángel ha destacat la importància d’anticipar-se a situacions de risc i demana a la ciutadania la seua màxima implicació: “si veuen fum o foc, que telefonen al 112 per a donar una resposta immediata a l’emergència amb la intenció d’evitar un gran incendi”. El secretari autonòmic hi ha afegit que, encara que són molts els mitjans humans i materials que es mobilitzen per a defensar les muntanyes i els espais naturals contra el foc, “hem de ser conscients de la importància de la col·laboració de tota la ciutadania”.
El responsable de Seguretat i Emergències ha animat la població “a seguir els consells i les recomanacions a través dels canals oficials del 112 CV, entre els quals, el compte de Twitter i l’app 112 Avisos, en la qual es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc d’incendis”.
Durant l’estiu, com es fa per Setmana Santa i Pasqua, en funció dels nivells de risc, l’operatiu adoptarà mesures preventives previstes en el nivell de risc màxim d’incendis forestals (nivell 3 de preemergència). El personal del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat realitza tasques de vigilància i prevenció a més de respondre davant de l’extinció de possibles incendis forestals.
Està previst el vol de reconeixement de 3 mitjans aeris de la Generalitat per a realitzar rutes de vigilància preventiva carregats amb aigua i retardant. Per a fer-ho, s’han establit 7 rutes per les tres províncies, especialment en els territoris amb més massa forestal.
El Consell actualitza la normativa de gestió forestal i prevenció d’incendis forestals per a fer-la més senzilla per a la societat
El Consell ha aprovat el Reglament de la Llei forestal de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’actualitzar i simplificar la normativa existent i fer-la més senzilla per a la societat.
El nou reglament de la Llei forestal suposa una profunda revisió i actualització del context jurídic relatiu a la gestió forestal i la prevenció d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana.
D’aquesta manera, s’aconsegueix actualitzar i generar més seguretat jurídica, pel fet que la llei ha tingut nombroses modificacions des de 1993.
En primer lloc, s’ha dut a terme una simplificació normativa. El nou reglament suposa un compendi actualitzat de la major part de normativa forestal existent. Per al ciutadà serà molt més senzill conéixer la regulació forestal. Al seu torn, estarà actualitzada i concentrada en un únic text legal.
A més, es dona més protagonisme a la declaració responsable en la tramitació administrativa, a fi de facilitar i simplificar les relacions entre l’Administració i la societat. Per exemple, les acampades i la pràctica del bivac seran per declaració responsable. Això anirà acompanyat d’una aplicació web amigable per a la reserva d’instal·lacions.
Hi haurà flexibilització de tràmits en aspectes estratègics per al desenvolupament socioeconòmic, la gestió del paisatge i la prevenció d’incendis. Per exemple, s’estableix un procediment simplificat per a la recuperació d’antics bancals mitjançant presentació de declaració responsable (en determinats casos i condicions).
Igualment, es consideren eines per a fer accessible la gestió forestal a la propietat xicoteta, mitjançant la implantació de sistemes de gestió a través de models tipus de gestió forestal, el registre de terrenys per a la compensació de la petjada de carboni i la gratuïtat dels aprofitaments de pastures i apícoles en muntanyes propietat de la Generalitat.
A més, es possibilita augmentar l’agilitat en la tramitació d’activitats esportives. Mitjançant la creació del Catàleg d’activitats recreatives i esportives (CIRD) i del Registre de proves esportives, marxes ciclistes i altres esdeveniments, es permetrà una tramitació àgil de tota mena d’informes i autoritzacions relatives a aquestes activitats, ja que no caldrà informar-se en cada ocasió, la qual cosa, sens dubte, repercutirà en més garanties per al promotor i els participants.
També augmentarà la simplificació administrativa per a l’ús del foc en celebracions o festes locals. Amb la normativa actual és necessari donar d’alta la festa en l’Inventari de patrimoni de la Conselleria de Cultura, la qual cosa suposa un tràmit d’un departament d’una altra conselleria.
Amb la nova proposta, és suficient amb un acord plenari de l’ajuntament, indicant el llistat de festes o actes en els quals s’usarà el foc en la zona d’influència forestal.
Per a dur-ho a terme, una vegada que l’ajuntament disposa de l’autorització de l’emplaçament per a l’ús festiu-recreatiu del foc, únicament ho haurà de comunicar a la conselleria competent en matèria de prevenció d’incendis forestals (mitjançant declaració responsable) quan estiga situat a menys de 100 metres de terreny forestal, en el cas que estiga situat a una distància superior, no requerirà ni autorització ni declaració responsable.
El nou text també assoleix més clarificació, millora i simplificació en l’execució de les normes de seguretat en prevenció d’incendis forestals per als treballs que es realitzen en el medi forestal i en els seus voltants.