El Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ se celebra cada 28 de juny degut a la commemoració dels disturbis de Stonewall (Nova York, els EUA) ocorreguts l’any 1969, que van marcar l’inici del moviment d’alliberament homosexual.

Eixe dia va haver-hi una batuda policial en el pub Stonewall Inn, situat en un barri de Nova York. Com a resposta, van sorgir de manera espontània diverses revoltes i manifestacions violentes, que pretenien protestar contra un sistema que perseguia els homosexuals.

Aquests disturbis, juntament amb altres fets que van ocórrer posteriorment, són considerats com les primeres mostres de lluita del col·lectiu homosexual als Estats Units i en el món. D’aquesta manera, es consideren els precedents de les marxes de l’Orgull Gai.

En aquest sentit, la regidoria municipal d’Igualtat de l’Ajuntament de Bétera ha preparat diverses accions per a visibilitzar el compromís del Consistori amb polítiques actives que garantisquen la inclusió i la diversitat social, el respecte a totes les persones independentment de la seua orientació sexual o identitat de gènere.

Així, des de la setmana passada, en els edificis municipals ja onegen les banderes i pancartes que anuncien la celebració d’aquest dia i a les quals acompanya l’eslògan “Bétera amb orgull”. A més, ahir dimarts, 27 de juny, va tindre lloc una campanya a peu de carrer en el Mercat municipal de la localitat, on es va instal·lar un punt d’informació i sensibilització dirigit a la ciutadania.

Així mateix, hui dimecres 28 de juny, a partir de les 10.00 hores s’ha realitzat en col·laboració amb el programa JOPRO de la regidoria de Joventut una intervenció urbana de caràcter artístic. D’aquesta manera, s’ha pintat l’Arc de Sant Martí en diversos elements urbans tant en l’Albereda com als jardins de Casa Nebot.

Aquesta intervenció artística, dirigida especialment a la població jove, pretén establir sinergies a l’hora de reflexionar sobre la realitat del col·lectiu LGTBI i sumar-se a la defensa i reivindicació d’una Bétera orgullosa de la diversitat dels qui l’habiten.

I per a finalitzar, en el pròxim Ple Municipal es donarà lectura a un manifest amb motiu de la commemoració d’aquest dia, sent aquesta altra de les propostes d’aquesta campanya institucional beterense.

A més en aquesta línia d’iniciatives, el Consistori enforteix també el projecte DIVERSITECAS, amb l’ampliació de títols literaris i jocs didàctics en matèria de diversitat de gènere i activisme LGTBI, de les biblioteques dels centres educatius (CEIPS Lloma de Mas i Camp de Túria i l’IES Les Alfàbegues) així com de la biblioteca municipal.

Al costat d’aquests títols s’acompanya la campanya amb cartelleria específica que ha realitzat l’alumnat del Taller d’Ocupació de Disseny Gràfic i un marcapàgines amb el lema “llegir és protestar contra la intolerància”.

A continuación, ofrecemos unas imágenes cedidas por el Ayuntamiento de Bétera de la pintada de los elementos urbanos hoy miércoles, así como de la citada ampliación de títulos literarios en la Biblioteca municipal:

 

El dia de l’Orgull LGTBI en altres Institucions

En la Diputació de València

D’altra banda, la Diputació de València s’ha sumat una vegada més als actes de celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que té lloc cada 28 de juny amb l’objectiu de reafirmar el sentiment d’orgull sobre les orientacions sexuals i identitats de gènere tradicionalment marginades i reprimides, així com per a visibilitzar i reclamar la seua presència en la societat en plena igualtat.

 

Amb la finalitat de ressaltar el compromís de la corporació provincial amb els drets de la comunitat LGTBI, el pati del palau dels Boïl de la Scala de la Diputació ha acollit la lectura d’un manifest institucional que ha comptat amb la participació de la diputada de Diversitat, Dolors Gimeno, el president de la Diputació, Toni Gaspar, el vicepresident, Rafa García, i la diputada de Benestar, Pilar Sarrión; a més de Juan Francisco Fernández, Albert Cañizares i Marina Valent, representants del col·lectiu Lambda.

 

En el manifest, en el qual s’advertix de l’amenaça creixent de la LGTBIfòbia, es fa una crida explícita a continuar avançant durant els pròxims anys en la la igualtat i els drets del col·lectiu LGTBI, amb el compromís de defensar tots estos assoliments davant qualsevol tipus de reculada provinent d’altres administracions. A més, se sol·licita al govern autonòmic la garantia que es mantindran els avanços aconseguits fins ara, així com la interlocució amb el moviment LGTBI. També es considera necessari posar en marxa un pacte d’estat contra els discursos d’odi.

 

Finalment, els representants de Lambda, col·lectiu LGTBI+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, han volgut agrair a Toni Gaspar i a Dolors Gimeno el treball realitzat tots estos anys per la Diputació de València per a secundar i defensar a totes les persones que integren esta comunitat. Lambda és l’entitat que convoca i organitza la manifestació de l’orgull a València, que en esta ocasió comptarà amb el lema ‘Orgull de totes, drets per a totes’.

En les Corts Valencianes

No obstant això, Compromís ha denunciat el “sectarisme” del Partit Popular i Vox que “ha impedit” que la bandera arc de Sant Martí penge aquest dimecres, Dia Internacional dels Drets LGTBI, en l’edifici de les Corts Valencianes, com havien sol·licitat per escrit els diputats de la seua formació Joan Baldoví i Francesc Roig.

Baldoví ha lamentat que, “per primera vegada des de 2015, Les Corts no llueixen la bandera de l’Orgull com a mesura de suport i visibilització del col·lectiu”, i ha defensat que la societat valenciana “és diversa i el parlament hauria de visibilitzar aqueixa diversitat”.

“El sectarisme del PP i Vox exclou a milers de valencianes i valencians de les institucions”, ha recriminat el diputat de Compromís.

El grup parlamentari Compromís ha penjat aquest matí en les finestres dels seus despatxos de les Corts la bandera LGTBI per a destacar que continuaran treballant amb tota la seua força en la defensa dels drets de tots i totes, informa la formació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia