L’increment dels discursos d’odi després de la pandèmia és una de les qüestions que més preocupen la joventut valenciana, segons un estudi que s’ha fet des de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), que conclou que el 75 % de les persones joves els veuen amb preocupació junt amb les mancances en àmbits com el racisme, la discriminació cap a la diversitat sexual, el masclisme, la desigualtat social, l’egoisme o l’emergència climàtica.

L’estudi, que és el resultat de més de 5.000 enquestes realitzades a través de la Xarxa Jove entre joves de 12 a 30 anys que viuen en més de 80 municipis de la Comunitat Valenciana, com a pas previ per a l’elaboració dels plans de joventut locals, es presenta en el marc de l’XI Congrés Internacional de Psicologia i Educació, en el qual l’IVAJ participa a través de la Càtedra de Joventut de la Universitat de València, finançada per l’IVAJ mitjançant un conveni.

El congrés, organitzat per l’Associació Científica de Psicologia i Educació (ACIPE), se celebra a València entre els dies 26 i 28 de juny sota el lema Benestar psicològic i digitalització: el gran repte de la psicologia hui.

L’objectiu d’aquesta trobada és reflexionar sobre les conseqüències que puga tindre en el desenvolupament de la infància i la joventut l’ús de les noves tecnologies, així com els efectes que ha tingut en aquest col·lectiu la crisi sociosanitària més greu de l’últim segle.

L’estudi de l’IVAJ fa un repàs per les temàtiques que generen més preocupació en la joventut, així com aquelles qüestions que defineixen les seues vides, i llança dades com ara que el 45 % de les persones joves valora positivament els avanços assolits com a societat, entre els quals s’esmenta l’ajuda mútua, la implicació i el compromís social.

Així mateix, més d’un 35 % destaca la consciència adquirida entorn de la diversitat, la tolerància, el respecte i la igualtat, la qual cosa fa que un 75 % veja com un problema les reculades en aquesta matèria, i un 50 % els veja com una cosa que afecta especialment la població més jove, junt amb un 25 % que ho considera com una preocupació personal.

L’alegria i la felicitat, valors de la joventut

Les enquestes realitzades entre els i les joves valencians també assenyalen que el 50 % destaca de manera positiva els seus valors, entre els quals es troben l’alegria, la diversió i la felicitat, així com les seues motivacions al voltant de les activitats que desenvolupen en el seu temps d’oci.

D’altra banda, el 25 % de les persones joves sent satisfacció pels resultats acadèmics, així com per aquelles metes que assoleixen gràcies als seus esforços, i tant els seus valors i motivacions com les metes que assoleixen en l’àmbit educatiu són valorats, quasi per un 40 %, com a oportunitats de futur.

Interessos i preocupacions de les persones joves

Les aficions i les passions de les persones joves, com ara activitats esportives, culturals o d’oci, representen els interessos més rellevants per al 50 % de les i els enquestats; seguits d’un 20 % que assenyala les relacions d’amistat i el seu futur, en concret els estudis i el treball.

En aquest sentit, el 30 % de les persones enquestades manifesten preocupació sobre el seu futur laboral i sobre les seues possibilitats d’emancipació, de manera que un 40 % considera el problema d’aconseguir eixir de la casa familiar com una cosa intrínseca a la joventut.

Pel que fa als problemes de la població jove, les enquestes reflecteixen que més del 60 % de les respostes els situen al voltant de valors i actituds personals vinculats a la falta de maduresa, responsabilitat i motivació, juntament amb altres qüestions més concretes, com ara les relacionades amb el sistema educatiu (32 %), el consum de drogues (24 %), la salut mental (17 %) i l’addicció a les pantalles (14 %).

Congrés de Psicologia i Educació

El congrés que té lloc a la Universitat de València servirà per a analitzar les conseqüències que han tingut en la infància i la joventut les mesures de contenció derivades de la crisi sanitària per la COVID-19.

En aquest sentit, s’estudiarà com la interrupció de les activitats socials, escolars i educatives ha produït un decalatge en el desenvolupament dels xiquets i xiquetes que es trobaven en aquesta etapa educativa, els joves adolescents han vist minvades les seues possibilitats de socialització i les conseqüències encara estan sent avaluades.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia