Quatre víctimes del franquisme en la Fossa 126 han sigut entregades hui diumenge, 09 de juliol, a la seua família en un acte “amb profund significat històric” que s’ha celebrat en el cementeri de Paterna i on s’ha rendit un homenatge a les 243 víctimes de la Fossa de la Terra.

En aquest acte han sigut entregats a les seues famílies el veí de Bétera Francisco Arnal i Moreno, així com Josep Brell Pinyol, Ernest Fabra Hernandis i Francesc Gregori Chulià, posant fi a una espera de 83 anys”. Francisco Arnal i Moreno va ser assassinat el 11 de setembre de 1940. Era agricultor i secretari del Comité d’Agricultura.

En l’acte d’aquest matí s’ha rendit honor  “als qui van ser assassinats durant la repressió franquista fa més de huit dècades”, segons l’Associació de Víctimes del franquisme de la Fossa 126 de Paterna.

La Fossa 126 és considerada la fossa més gran de la Comunitat Valenciana, on van ser enterrades 243 persones de les 2.238 persones que van ser afusellades en el Terrer de Paterna en temps de pau, una vegada ja finalitzada la Guerra Civil.

Els treballs d’exhumació, liderats per Atics Gestió i Difusió del Patrimoni Arqueològic i Històric, es van iniciar en 2021 i van concloure al juliol de 2022. Durant aquest procés es van exhumar 144 cossos, dels quals només s’han pogut identificar a quatre persones.

Les fonts han subratllat que el seu retorn a casa “representa un moment de tancament i reconstrucció històrica, brindant a les famílies l’oportunitat de rendir tribut als seus sers estimats i donar-los un lloc de descans digne”.

La cerimònia ha comptat amb la participació d’artistes com Xavi Sarrià (veu), Jota Terranegra (guitarra) i Vicent Camps (rapsode), juntament amb la Muixeranga la Torrentina i el grup de veu Va de Cant, integrat per la cantaora María Amparo Hurtado, el dolçainer Xema Chornet i el tabaleter Pepe Martínez.

*Des de Betera.com volem recalcar que ens hem assabentat per casualitat, fa unes poques hores, que Francisco Arnal Moreno era veí de Bétera. Si algú ens haguera informat d’això, haguérem anat encantats a Paterna a cobrir la notícia i també haguérem informat prèviament. Perquè, no seria la primera vegada que ho hem fet. A més, el nostre telèfon de contacte: 679947651 i el correu: betera@betera.com ho hem posat sempre a la disposició dels nostres vecin@s. Hi ha altres familiars de fosses de Paterna, així com de Llíria, que ens han informat en altres ocasions d’actes que s’han fet relacionats amb aquest tema i ens hem traslladat cap a aqueixes localitats a cobrir la informació.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia