El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències en funcions, José María Ángel, ha mostrat la seua “preocupació” i ha advertit que cal tindre “molt de compte” amb les tempestes seques com les que es produiran aquesta vesprada, ja que van acompanyades de llamps latents que cauen en els arbres i a les 24 o 48 hores poden provocar un incendi.

Ángel ha recordat que aquesta va ser la causa dels dos grans incendis que es van produir en la Comunitat Valenciana l’any passat, el de Vall d’Ebo, a Alacant, i el de Bejís, a Castelló.

Respecte a l’onada de calor que afecta la península des de diumenge passat, ha explicat que en el Centre d’Emergències de la Generalitat han anat planificant una sèrie de respostes per a avançar-se a les circumstàncies.

Segons Ángel, l’anàlisi realitzada per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a primera hora d’aquest dimarts assenyala que a les comarques més vulnerables, en zones de l’interior de la Comunitat, les temperatures poden tindre una franja d’entre 40 i 45 graus, i cal tindre “cura i més atenció”.

El secretari autonòmic ha assenyalat que des de les dues fins a les sis hores de la vesprada hi ha vols de vigilància per a atendre qualsevol situació de conat d’incendi, ja que en anar carregats d’aigua i retardant la primera actuació és la més ràpida per a minimitzar el factor de risc.

D’altra banda, ha dit José María Ángel, “aquests dies ens preocupen molt les tempestes seques” i ha assenyalat que Aemet adverteix que aquesta vesprada es produiran algunes que comporten aparell elèctric, uns llamps que es defineixen com a “llamps latents”, que solen caure en els arbres “i a les 24 o 48 hores es produeix l’incendi”

Segons Ángel, és una situació en la qual cal tindre “molta cura, perquè els dos grans incendis de l’any passat, el de Vall d’Ebo i Bejís, van produïr-se per la caiguda d’un llamp”.

Finalment, ha indicat que hi ha un sistema que “ens adverteix d’on poden caure els llamps i, des d’eixa anàlisi, fem una labor preventiva”.

Les farmàcies repartiran ventalls amb consells contra la calor davant les altes temperatures

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof) ha posat en marxa la campanya ‘Venta’t contra la calor’, en la qual les farmàcies repartiran ventalls amb consells contra les altes temperatures, especialment per als grups vulnerables com a persones majors o malalts crònics.

Segons un comunicat del Micof, l’augment de les temperatures pot incrementar el risc de complicacions greus en un gran nombre de persones amb determinades condicions fisiopatològiques o polimedicats, i l’exposició prolongada a les elevades temperatures pot afectar òrgans vitals i provocar la mort.

Per això, la iniciativa, que es realitzarà a través de les farmàcies de la província de València, té l’objectiu d’ajudar els ciutadans a fer front a les altes temperatures per a evitar colps de calor.

A través d’aquesta acció es difondran entre les farmàcies valencianes 62.500 ventalls amb informació per a fer front a les onades de calor: per una cara del ventall es mostraran recomanacions generals i per l’altra s’enumeren els medicaments amb els quals cal tindre especial precaució.

La vocal de Salut Pública del *Micof, Vicenta Carbonell, ha assenyalat que, si el pacient que rep el ventall està seguint determinat tractament, el farmacèutic li aconsellarà sobre com procedir, “ja que existeixen determinats fàrmacs que agreugen els processos provocats per la calor”.

“El farmacèutic, com a professional sanitari que és, és una peça clau i insubstituïble en l’engranatge que conforma tot l’àmbit de la Salut Pública ja que les seues funcions són nombroses i de gran rellevància per a garantir la salut de la població en l’àmbit de la vigilància, la protecció, la prevenció i la promoció de la salut”, ha afirmat Carbonell.

D’altra banda, el Col·legi també ha habilitat un apartat en la web que redirigeix la pàgina de Salut Pública del Sistema de Vigilància de temperatures extremes en la Comunitat Valenciana.

Així, tots els farmacèutics podran obtindre informació sobre el nivell de risc de la seua zona i informar d’això als pacients, als quals també podran oferir consells per a fer front tant a les altes temperatures diürnes com nocturnes.

Amb l’objectiu de formar als farmacèutics, el Micof, al costat dels Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Alacant i Castelló, va organitzar el mes de juny la formació digital ‘Altes temperatures i onades de calor’.

Així mateix, també es van realitzar altres formacions per a actualitzar als farmacèutics en l’àmbit de la gestió sanitària de les piscines i sobre vectors i salut.

Aquestes formacions s’engloben dins de les actuacions recollides en el conveni subscrit entre el Consell Valencià de Col·legis Farmacèutics i la Conselleria de Sanitat per a coordinar actuacions i serveis en aquesta matèria.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia