El candidat del PP a les eleccions autonòmiques del 28 de maig, Carlos Mazón, ha sigut investit president de la Generalitat Valenciana en una votació en Les Corts en la qual ha comptat amb el suport del seu grup i de Vox, amb 53 vots a favor de la seua candidatura.

Després del seu discurs, on ha desgranat les seues propostes de govern en la Comunitat, ha escoltat i respost a les intervencions dels grups parlamentaris -PSPV-PSOE, Compromís, Vox i PP-, s’ha procedit a la votació, en la qual ha rebut el suport majoritari de la Cambra, composta per 99 escons.

En concret, han votat a favor de la investidura de Mazón com *president els 40 diputats del PP i els 13 de Vox, és a dir, un total de 53 vots a favor, mentre que els 31 del PSPV-PSOE i els 15 de Compromís han votat en contra, és a dir, que ha rebut 46 vots en contra.

El diumenge 28 de maig, el Partit Popular va donar la bolcada en les eleccions autonòmiques de la Comunitat Valenciana, on va guanyar els comicis i va obtindre els resultats que li permeten governar de nou la Generalitat, que va presidir de 1995 a 2015, i posa fi a huit anys de govern del Botànic presidit pel socialista Ximo Puig.

La votació ha conclòs amb els aplaudiments dels diputats de les bancades del PP i Vox, però també de la resta de grups.

Principals línies del discurs de Mazón

Sanitat

Carlos Mazón, ha assegurat aquest dijous en la seua primera intervenció en el ple d’investidura que acabarà amb el “requisit lingüístic encobert” amb la finalitat d’atraure als millors professionals sanitaris.

També en matèria sanitària, s’ha compromés a reduir les llistes d’espera, eliminar el col·lapse de l’atenció primària i a dignificar la figura del professional sanitari.

Sobre salut mental, el candidat del PP ha assegurat que és “una segona pandèmia silenciosa que necessita mesures urgents. Aquest Govern està amb ells”.

A més, s’ha compromés a millorar l’atenció en urgències, a restablir els CICU provincials a Castelló i Alacant i a la “correcta dotació de les ambulàncies del SAMU”.

Educació

Mazón també ha promés que durant el seu mandat plantejarà un sistema educatiu valencià en el qual “impere la llibertat, tant en l’elecció de centre, com en l’elecció de llengua”, i s’ha compromés a garantir la gratuïtat en l’educació infantil de 0 a 3 anys.

Així mateix, ha promés que es reforçarà el paper de la formació professional dual, “millorant la seua inserció al mercat laboral i ampliant els seus plans curriculars perquè els programes educatius responguen als problemes reals de les empreses i pimes”.

A més, ha promés treballar “perquè els nostres joves no hagen d’anar-se a l’estranger per a poder treballar si no volen” i per això ha plantejat crear “pols d’innovació” autonòmics.

Supressió de l’impost de successions i donacions i rebaixes en l’IRPF

Carlos Mazón, s’ha compromés a suprimir l’impost de successions i donacions i a rebaixar “per a tots”, i “prioritàriament per a les rendes més baixes”, el tram autonòmic de l’IRPF.

D’altra banda, s’ha compromés a un assumpte que ha qualificat de “dignitat històrica i social”, perquè “fa justícia enfront dels quals han treballat tota una vida”, com és la supressió de l’impost de successions i donacions.

Derogació de la Taxa turística

Mazón ha anunciat “la immediata derogació” de la Llei de la Taxa Turística en la Comunitat Valenciana i ha promés el seu “suport” al sector turístic “hui i sempre”.

“Però no sols hem de centrar-nos en atraure i retindre talent sinó a potenciar el propi”, ha subratllat el candidat del PP, que ha assegurat que “urgeix implementar un nou Pla de reindustrialització perquè la indústria valenciana siga líder i permeta desenvolupar nous projectes”.

Carlos Mazón també ha fet en aquest bloc un “esment especial als autònoms i a les nostres micropimes que realment treballen per construir una Comunitat Valenciana millor cada dia i per alçar la persiana per a poder desenvolupar les seues vides” i els ha promés “simplificació administrativa, l’eliminació de traves i la reducció d’impostos”.

Així mateix, als representants de les entitats sindicals i empresarials de la Comunitat Valenciana els ha promés que en la seua Presidència “trobaran el diàleg permanent entre els agents socials per a junts construir una terra d’oportunitats i prosperitat”.

Igualtat

Al seu torn, ha promés que, en el nou Consell, la Conselleria d’Igualtat tindrà, com fins ara, rang de Vicepresidència i ha considerat que s’ha de “repudiar qualsevol tipus de violència que es produïsca en qualsevol àmbit laboral, masclista, intrafamiliar, de gènere o d’identitat sexual”.

Vox creu que el seu paper en el Consell no es “diluirà” a pesar que el PP dirigisca Igualtat

La síndica de Vox en Les Corts Valencianes, Ana Vega, ha assegurat que no se sent interpel·lada per les paraules del pròxim president de la Generalitat, Carlos Mazón (PP), que ha condemnat la violència masclista en el seu discurs d’investidura, i ha assegurat que el paper de Vox “no es diluirà” a pesar que el PP li atorgue a la seua Conselleria d’Igualtat rang de Vicepresidència.

Així ho ha manifestat Vega en declaracions als mitjans de comunicació després del discurs de Mazón en el ple, i ha agraït que el candidat del PP haja parlat de l’acord de govern amb Vox: “Estem disposats a canviar aquestes nefastes polítiques de l’esquerra i a treballar per tots i cadascun dels valencians”.

Preguntada per l’anunci de Mazón que la Conselleria d’Igualtat tindrà rang de Vicepresidència en el nou Consell, ha dit que el PP “té les seues competències” i Vox tindrà la seua pròpia Vicepresidència amb Vicente Barrera, que dirigirà Cultura-

“El paper de Vox no es diluirà; som un partit totalment diferent al PP, coincidim en qüestions però ens diferenciem en unes altres”, ha assegurat.

Preguntada per si se sent al·ludida per les paraules de Mazón, que ha dit que la violència masclista va més enllà de noms, Vega ha assegurat: “No ens sentim interpel·lats per res, crec que ha exposat molt bé el programa de coalició”.

“Nosaltres tenim competència en les tres Conselleries que ens corresponen -Cultura, Justícia i Agricultura- i treballarem igual que a Castella i Lleó”, ha afirmat, i ha dit que existeix “la violència contra la dona, també contra els xiquets, els ancians i els pares”.

Vega ha advocat per acabar “amb la maleïda llei de només sí que és sí”, que ha propiciat “més de 100 excarceracions i està secundada pel partit que està en funcions en la Generalitat” i ha instat que “es complisquen íntegrament i s’endurisquen les penes”.

Discursos de l’oposició

Baldoví a Mazón: Farem una oposició perquè l’acord infame amb Vox se li ennuegue (atragante)

El síndic de Compromís en Les Corts, Joan Baldoví, ha retret al futur president de la Generalitat de Valenciana, Carlos Mazón, que haja presentat un discurs d’investidura “buit de contingut però replet de la caspa de Vox”, amb el qual ha signat un pacte de Govern que espera que “se li ennuegue” (atragante).

En la seua intervenció en el debat d’investidura, Baldoví ha demanat a Mazón que concrete “l’agenda oculta” del PP per als pròxims quatre anys, després d’un pacte que és “una fulleta amb cinc punts”, i que deixa a Vox com el “pagafantas”, ja que només gestionarà el 5% del Pressupost de la Generalitat.

Mazón ha replicat que de tots els presents en l’hemicicle, Baldoví és l’únic que ha votat a favor dels Pressupostos Generals de l’Estat al·legant que amb això “anava a arreglar el problema de la infrafinanciació” de la Comunitat Valenciana, i no ha portat ni aigua, ni finançament ni infraestructures a aquesta terra.

“Potser són uns altres els que han sigut els *pagafantas de Sánchez”, ha plantejat, i ha reiterat la seua mà tendida per a poder aconseguir acords en aquestes i en altres polítiques en favor dels valencians.

Puig promet no donar “ni un dia de gràcia” a PP i Vox en matèria de violència masclista

El fins ara president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, ha promés no donar “ni un dia de gràcia” al nou Consell del PP i Vox en matèria de violència masclista i ha promés que el PSPV “mai consentirà el masclisme institucionalitzat” i el “negacionisme”.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en el debat d’investidura del candidat del PP a la Presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, en Les Corts, i li ha reclamat que no desfigure “el rostre real dels valencians” i que s’allunye del “esperpent”.

Puig, que ha començat el seu discurs sumant-se a la condemna de Mazón a la violència d’ETA i al record a l’assassinat de Miguel Ángel Blanco, ha demanat un minut de silenci per l’última víctima de violència masclista, una dona assassinada per la seua parella a Antella (València) diumenge passat.

Així mateix, en la seua intervenció, ha oferit cinc acords al PP: un pacte per la igualtat que amplie el Pacte valencià contra la violència masclista, un pacte per la qualitat democràtica per a protegir l’Agència Antifrau i la televisió pública, un pacte contra el canvi climàtic, un pacte per una gestió pública de l’Estat del benestar, no privatitzada, i un pacte per la cultura i el valencià que impedisca qualsevol censura.

“Faig un prec al pròxim govern: no trenquen per trencar, aprofiten el camí avançat”, ha manifestat Puig, que ha demanat al nou govern que mantinga el Pla Vega Renhace, que donen continuïtat a l’Agència Valenciana de la Innovació i potencie la descentralització.

El també president del grup socialista i secretari general del PSPV-PSOE ha assegurat que el seu grup votarà “no” a la investidura de Mazón “per coherència, per responsabilitat i per dignitat” i li ha preguntat “fins a on arribarà” i “quin serà el cost social de la seua majoria parlamentària”.

“Deslegitimar governs com s’ha fet a Espanya és devastador per a la democràcia i també ho seria deslegitimar els drets dels grups que representen a l’oposició”, ha advertit Puig, que ha afirmat que els valencians es pregunten “què passarà amb la convivència, si tornaran els copagaments, si implantaran el pin parental o arraconaran el valencià a les escoles i institucions”

Al seu judici, “aquestes preguntes i moltes altres inquieten a milers de valencians i constaten una realitat: el seu pacte ja genera incertesa, divisió i temor” .
“El major orgull, si m’ho permeten, aquests huit anys és la convivència”, ha manifestat Puig, que ha indicat que aqueix “és el rostre real dels valencians” i ha manifestat la seua esperança que el nou Consell “no l’intente desfigurar, que no s’instal·len en l’esperpent i que no ens convertisquen, cada telenotícies, en un ‘remake’ de ‘L’Escopeta Nacional’”.

En matèria de violència masclista, ha assegurat que les dones “tenen dret a la igualtat real, al seu projecte de vida i a la plena llibertat” i ha afegit que és “indecent” el *negacionismo contra la violència masclista.

“Ja els anuncie que el nostre grup no donarà ni un dia de gràcia al nou Consell”, ha assegurat el líder socialista, que ha apostat per ser “intransigent amb els intransigents” i no consentir “el masclisme institucionalitzat”.

El fins ara *president també ha fet al·lusió en el seu discurs al finançament autonòmic i ha advertit que “no serà acceptable qualsevol reforma del model” caducat, i que aquesta ha de garantir la reestructuració del deute i les inversions necessàries per a la Comunitat.

Quant a l’aigua i el transvasament Tajo-Segura ha afirmat que el nou Consell no ha d’apostar “ni pel negacionisme ni per l’abandó dels nostres regants”: “L’aigua l’hem d’aconseguir d’una manera concertada, amb rigor i sense demagògia perquè la demagògia no aporta ni una gota d’aigua”.

“Són qüestions d’estat i donarem suport al nou govern valencià”, ha indicat Ximo Puig, que ha promés exercir l’oposició “amb lleialtat, sense demagògies i lluny del fang”.

A més, ha retret al candidat que “en aquest mes, abans d’arribar a la Presidència, ja s’han vist les conseqüències regressives del seu pacte”: “A Elx, per les polítiques negacionistes en mobilitat, a Nàquera, per les polítiques d’odi a la diversitat, i ací, a les portes de les Corts, per assumir el pitjor masclisme i elevar-lo a oficial”.

“La societat que han dibuixat en el fonament programàtic dels cinc punts, ampliat després a 50, destil·la olor de conflicte, a venjança, a passat”, ha denunciat Puig.

També ha retret que el pròxim president “ha atorgat la representativitat de l’autogovern a qui el vol suprimir, li donarà la Cultura a qui la vol silenciar i deixarà al capdavant de Justícia a qui nega la injustícia més gran: la violència masclista contra la meitat de la societat”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia