La Unitat de Sarcomes i altres tumors musculoesquelètics d’adult de l’Hospital La Fe de València va atendre 185 nous casos l’any passat. El 30% van ser tumors ossis i el 70% tumors de parts toves.
Es tracta d’una unitat multidisciplinària que és Centre de Referència Nacional per a l’abordatge diagnòstic i tractament d’aquesta mena de patologies des de 2018, amb més de 1.800 pacients valorats des del seu inici, en 2008.
Cada 13 de juliol es commemora el Dia Internacional del Sarcoma per a conscienciar sobre aquest tipus de càncer poc freqüent, caracteritzat per una tumoració maligna que es localitza en els ossos i en els teixits blans de l’organisme.
La Unitat multidisciplinària de l’Hospital La Fe està formada per professionals de traumatologia i cirurgia ortopèdica, cirurgia vascular, cirurgia plàstica, cirurgia general i digestiva, radiologia, anatomia patològica, medicina nuclear, oncologia mèdica i radioteràpia, així com professionals d’infermeria.
La cirurgia és el tractament d’elecció per als sarcomes, però l’alta taxa de recurrència d’aquests tumors ha propiciat la introducció de complementaris, com la *protonterapia.
En aquest sentit, està prevista la instal·lació d’un equip de protonterapia a l’Hospital La Fe de València, gràcies al conveni amb el Ministeri de Sanitat i finançat per la Fundació Amancio Ortega. Aquesta modalitat de la radioteràpia permetrà un alliberament més precís i localitzada de la radiació i una menor toxicitat del teixit sa, la qual cosa beneficiarà enormement als pacients i augmentarà la seua supervivència.
Actualment, la Unitat de Sarcomes compta amb tècniques d’impressió 3D que ajuden a la planificació operatòria. Mitjançant imatges TC i RMN dels pacients, es poden dissenyar i imprimir diferents models anatòmics que s’utilitzaran per a planificar amb major precisió les cirurgies. Els cirurgians poden utilitzar aquests models 3D per a visualitzar amb major claredat l’anatomia del pacient, assajar la cirurgia, millorar la seua tècnica i reduir el temps quirúrgic.
Així mateix, durant l’últim any s’ha obert una Col·lecció de Sarcomes en el *Biobanco de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe. L’objectiu és recollir mostres de sang i teixit de pacients amb sarcomes per a ser usades amb finalitats d’investigació biomèdica i/o extensió diagnòstica, la qual cosa permetrà el desenvolupament de noves tècniques i de nous marcadors al diagnòstic, pronòstic, tractament i seguiment del pacient.
Cal destacar la incorporació de la figura de data *manager a la unitat, que ha ajudat a gestionar la base de dades i els diferents projectes d’investigació.
Incidència, mortalitat i supervivència
Existeixen més de 150 varietats de sarcomes. El sarcoma de teixit bla és un terme ampli per a descriure càncers que comencen en els teixits blans: músculs, tendons, greix, vasos limfàtics i sanguinis, i nervis. Aquests càncers es formen en qualsevol part del cos, però es troben més sovint en braços, cames, tòraxs i abdomen.
Els sarcomes gose-us s’originen en els ossos, i es classifiquen en: osteosarcoma (teixit ossi), condrosarcoma (cartílag) i *fibrosarcoma (component fibrós dels ossos).
El sarcoma pot afectar a totes les edats, fins i tot a xiquets i adolescents. El 22% dels sarcomes es dona en persones menors de 34 anys i en adults es dona amb més freqüència entre els 40-60 anys.
Quant a la prevalença, en 2022 el nombre de pacients amb diagnòstic actiu en la Comunitat Valenciana ascendeix a 1.666, dels quals 184 pacients són de la província de Castelló, 858 de València i 624 d’Alacant.
Les taxes d’incidència internacional notificades oscil·len entre 1,8 i 5 casos per 100 000 persones per any en població general, segons l’Institut Nacional del Càncer (els EUA). La taxa d’incidència del sarcoma de teixits blans en xiquets i adolescents (< 20 anys) en la Comunitat Valenciana és de 11,1 casos nous per milió d’habitants i de tumors ossis 7,4 casos nous per milió.
Les últimes dades de mortalitat anual per càncer de nervis, teixit conjuntiu i parts toves per a totes les edats en la Comunitat Valenciana ha sigut de 50 casos en homes (2,16 morts per 100.000) i de 28 dones (1,0 morts per 100.000).
En la Comunitat Valenciana, la supervivència relativa als 5 anys en menors de 20 anys és, per al sarcoma de parts toves del 64,2%, i per als tumors ossis 56,9%. No s’observen diferències significatives ni a nivell geogràfic, ni entre homes i dones, ni en l’evolució de les sèries temporals.