El ple per a la constitució de la Diputació de València s’ha convocat per a aquest pròxim divendres migdia sense que s’haja revelat encara la incògnita de quin candidat rebrà els suports majoritaris per a la presidència de la corporació provincial.

Els resultats electorals del passat 28 de maig van donar 13 diputats provincials al PP, 12 al PSPV, 3 a Compromís, 2 a Vox i 1 al partit La Vall Ens Uneix, que presideix l’ex alt càrrec socialista i actual alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, el vot del qual és decisiu per a la conformació de la majoria de 16 diputats.

Aquesta formació ha mantingut negociacions tant amb el PP com amb el PSPV-PSOE i Compromís en les últimes setmanes, però la seua última posició coneguda és la de votar-se a si mateixos, és a dir, a la seua única representant en la corporació provincial, Natalia Enguix.

Les negociacions, no obstant això, romanen obertes, tal com han confirmat dirigents del PSPV-PSOE i Compromís.

Ens Uneix, el partit dirigit per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha anunciat aquest dimecres que l'”única possibilitat” de configurar un govern progressista en la Diputació de València és que el PSPV-PSOE i Compromís voten a la seua diputada, Natalia Enguix, com a presidenta.

Ens Uneix ha acusat ” el PSPV de Ximo Puig” de no ser “un partit fiable” i ha avançat que si no es vota a Enguix tindran “mans lliures per a acordar un govern estable amb les forces polítiques que vulguen que la Diputació siga un dic contenció per a detindre els extremismes”.

Segons han informat fonts del partit de Rodríguez, que va ser president de la Diputació amb el PSPV-PSOE fins que va dimitir pel cas Alqueria, del qual va ser absolt, aquesta decisió és la que es manté ara com ara per a configurar “un govern progressista que aisle a l’extrema dreta”. La Diputació de València es constitueix aquest divendres 14 de juliol.

Les mateixes fonts han explicat que el candidat del PSPV-PSOE a la presidència de la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa, “no té un suport clar i decidit de la direcció del partit i, per tant, no disposarà de l’autonomia i la independència que necessita la persona que presidisca la Diputació”.

“Les últimes manifestacions dels principals dirigents socialistes es limiten a donar un suport obvi a Bielsa, però en cap moment manifesten que el candidat socialista vaja a tindre les mans lliures i que no vaja a estar tutelat des de la direcció de partit”, afigen les mateixes fonts.

Per a Ens Uneix, “amb l’actual direcció de Ximo Puig al capdavant, el PSPV no és un partit fiable per a conduir la Diputació de València. Per tant, en el moment en què el PSPV torna a ser per a nosaltres un partit fiable no tindrem cap inconvenient a reconsiderar aquesta postura i propiciar els canvis pertinents”.

“Si finalment les forces d’esquerres no recolzen a Natalia Enguix com a presidenta, Ens Uneix se sentirà amb les mans lliures per a acordar un govern estable amb les forces polítiques que vulguen que la Diputació siga un dic contenció per a detindre els extremismes”, han conclòs les mateixes fonts.

El PSPV i Compromís han acordat un “decàleg de valors per a reeditar un acord de progrés en la pròxima legislatura” en la Diputació de València i han anomenat a Ens Uneix a sumar-se al pacte per a “continuar l’etapa il·lusionant que es va iniciar amb Jorge Rodríguez i Toni Gaspar”.

Així ho han destacat des del PSPV i Compromís en sengles comunicats després que Ens Uneix, el partit dirigit per l’alcalde d’Ontinyent i ex dirigent socialista, Jorge Rodríguez, haja anunciat aquest dimecres que l'”única possibilitat” de configurar un govern progressista en la Diputació de València és que el PSPV-PSOE i Compromís voten a la seua diputada, Natalia Enguix, com a presidenta.

Segons els socialistes, totes dues formacions han confiat, per part seua, que Ens Uneix puga participar de “eixa proposta de valors progressistes i integrar-se en un govern que continue l’etapa il·lusionant que es va iniciar amb Jorge Rodríguez i Toni Gaspar en la Diputació”.

L’objectiu, han dit, és aconseguir un acord que permeta conformar un govern que done continuïtat a les polítiques d’èxit en avanços socials i transparència desenvolupades des de 2015, les mateixes que reclamen col·lectius socials de tota índole a la província de València que emplacen a les forces progressistes a evitar que la institució provincial caiga en mans del PP i Vox.

El document recull que “existeix un mandat de la ciutadania de la província que naix de les urnes per a configurar un pacte d’esquerres, de manera que es mantinguen les línies de gestió que posen en el centre de l’acció política la igualtat, la transparència, la cultura, el municipalisme i el bon govern”.

Segons el comunicat del PSPV, totes dues formacions han mostrat la seua voluntat de conformar un govern de progrés per a la pròxima legislatura presidit pel candidat socialista i alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, i confiat a aconseguir el suport de *Ens *Uneix, “una formació progressista”.

Per part seua, Compromís detalla que l’acord entre les tres formacions és important per a “poder continuar amb les polítiques de repartiment just i centrades en la ciutadania dels últims huit anys” i per a això la proposta és “de base i oberta” per a Ens Uneix.

Des de Compromís han assegurat que intentaran fins al ple de constitució del divendres que hi haja un acord de progrés i que treballen a acostar la postura entre els altres dos partits per a “evitar que la Diputació quede en mans de la dreta i l’extrema dreta”.

El decàleg que els dos grups han acordat destaca “com a valors principals” la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, la preeminència de les polítiques socials, la diversitat, el municipalisme i la lluita contra la despoblació, les accions contra l’emergència climàtica o la millora de la mobilitat i la sostenibilitat.

Així mateix, s’aposta pel *comarcalismo i el suport a les mancomunitats, el foment del valencià, de la cultura i memòria democràtica i les polítiques d’ocupació, formació i suport als emprenedors.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia