(EFE).-

La participació en les eleccions generals d’aquest diumenge en la Comunitat Valenciana s’ha situat a les 18 hores en el 57,94%, la qual cosa suposa 2,03 punts menys que en les de 2019, segons el segon avanç facilitat pel Ministeri de l’Interior amb les dades del 99,05% de les meses electorals.

A la província d’Alacant la participació se situa en el 56,71%, 0,95 punts menys que fa quatre anys; en la de Castelló és del 58,90%, que suposa 1,61 punts menys; i en la de València aconsegueix el 58,53%, 2,83 punts menys que al novembre de 2019.

La participació en la Comunitat Valenciana és vint punts superior a la mitjana espanyola, situada en el 37,92%.

La suspensió de la circulació de trens d’alta velocitat des d’i fins a València, suspesa des de primera hora d’aquest 23J per una incidència en les instal·lacions en un túnel d’aquesta ciutat, ha afectat ja a més de 5.000 viatgers de Renfe, *Iryo i *Ouigo que s’han reubicat en altres mitjans de transport com a trens llançadora, trens de via convencional o autobusos.

La incidència, que afecta els tres operadors que circulen en el trajecte València-Madrid i viceversa, l’ha provocada un incendi en una arqueta en el pou de bombes del túnel del canal d’accés en alta velocitat a València, a San Isidro, que ha obligat a actuar als bombers.

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha concretat que el foc, del qual estudiaran les causes, ha cremat les bombes d’aigua, la qual cosa ha provocat que el túnel s’haja inundat perquè no s’ha pogut desguassar l’aigua que han utilitzat els bombers per a sufocar les flames.

El director general de Conservació i Manteniment d’Adif, Ángel Contreras, ha detallat que unes 50 persones treballen des d’aquesta matinada per a resoldre la incidència que ha provocat la suspensió de la circulació ferroviària i la complexitat de la qual fa que no hi haja encara una estimació del temps per a la seua solució.

A les 3.46 hores han detectat que hi havia uns 80 centímetres d’aigua sobre la via del túnel d’accés de l’alta velocitat i que l’origen del problema era un incendi que havia inutilitzat les bombes que permeten el drenatge d’aquest túnel que, segons Contreras, es troba per davall del nivell freàtic i necessita de “un bombament més o menys continu per a poder mantindre la circulació”.

Les labors de restabliment de la normalitat han sigut a l’inici especialment complexes, ha afegit, perquè en el pou hi havia “una concentració important” de monòxid de carboni, encara que sobre les 10.30 hores els tècnics han pogut finalment accedir a aqueix àrea.

ALTERNATIVES DE TRANSPORT PER Als AFECTATS

Renfe ha informat que ha donat solució de mobilitat a més de 5.000 viatgers afectats per la suspensió de la circulació de trens d’alta velocitat a València, i està reprogramant els seus serveis per a facilitar el trasllat entre Madrid i la capital valenciana.

A més, Renfe ha oferit la seua col·laboració a *Ouigo i *Iryo, que han suspés completament el servei, per a traslladar als seus viatgers, i a les 16.20 hores s’ha facilitat la mobilitat de 150 viatgers de *Iryo.

Renfe ha indicat també a EFE que s’ha establit un servei de llançadores amb trens *Alvia des de València a Albacete, perquè a Albacete enllacen amb trens AVE, a més d’encaminar trens per la via convencional des de València cap a Alacant, i des d’allí, els viatgers poden enllaçar amb els AVE Alacant-Madrid i viceversa.

De la mateixa manera, s’han disposat autobusos que han eixit des de València per a recollir als viatgers d’un tren *Avlo Madrid-València, que s’havia detingut en l’estació de Requena.

Els viatgers afectats rebran el 100% de l’import del seu bitllet per compliment del compromís voluntari de puntualitat de Renfe per retards superiors a 30 minuts i podran fer qualsevol canvi o anul·lació sense costos.

OUIGO I IRYO

A més, Renfe ha oferit la seua col·laboració a Ouigo i Iryo, que han suspés completament el servei, per a traslladar als seus viatgers, i a les 16.20 hores s’ha facilitat la mobilitat de 150 viatgers de Iryo.

Fonts de Ouigo consultades per EFE han confirmat que la incidència ha obligat a suspendre dos trens destine Madrid Chamartín, de les 7.30 i les 10.06 hores, amb 437 i 951 passatgers, respectivament, i s’ha fet tornar a un tercer tren amb eixida Madrid Chamartín i destinació València-Joaquín Sorolla, que s’ha detingut a Conca amb 561 persones a bord.

Les mateixes fonts apunten que Ouigo reembossarà el 100% del bitllet als passatgers, que rebran una compensació voluntària del 200%, i l’operador roman pendent del Madrid Chamartín-València-Joaquín Sorolla de les 17.15 hores, amb al voltant de 1.000 passatgers previstos, que s’ha retardat de moment una hora, i del de València-Joaquín *Sorolla-Madrid Chamartín de les 20.30 hores, amb altres punts.

ENUIG EN UN 23J EN EL QUAL “FALTAVA AIXÒ”

Mentrestant, les persones afectades es queixen des d’aquest matí de la poca informació que estan rebent i s’organitzen per a buscar alternatives de transport amb les quals arribar als seus destins, molts d’ells, amb l’objectiu de poder votar.

Amb retrets com “ningú ens ha informat fins que hem escoltat per la megafonia que no eixia cap tren i que estan tots cancel·lats” o “estic cabrejat, vull anar-me a casa a dormir i fa una calor que fluixeges”, els viatgers que ocupaven aquest matí l’estació de l’AVE s’han organitzat en la mateixa estació per a compartir vehicles de lloguer, pels quals arribaran a pagar uns 600 euros i, a més, s’han esgotat.

En el pla polític, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat que s’han activat “tots els mitjans” davant els problemes a València, mentre que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha demanat al Govern que garantisca el dret al vot dels afectats i el candidat del PP per València al Congrés, Esteban González Pons, ha denunciat que “faltava això” en una jornada electoral en ple juliol.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia