Quatre víctimes del franquisme, enterrades en la Fossa comuna 126 de Paterna, van ser entregades diumenge passat 09 de juliol a les seues famílies en un acte “amb profund significat històric” que es va celebrar en el cementeri de Paterna i on es va rendir un homenatge a les 243 víctimes de la Fossa de la Terra.

En aquest acte van ser entregades, a la seua família, les restes del veí de Bétera Francisco Arnal Moreno. Les altres víctimes identificades són Josep *Brell Hueso, Ernest Fabra Hernandis i Francesc Gregori Chulià. Francisco Arnal i Moreno va ser assassinat el 11 de setembre de 1940. Era agricultor i secretari del Comité d’Agricultura.

En l’acte d’aqueix matí es va rendir honor  “als qui van ser assassinats durant la repressió franquista fa més de huit dècades”, segons l’Associació de Víctimes del franquisme de la Fossa 126 de Paterna.

La Fossa 126 és considerada la fossa més gran de la Comunitat Valenciana, on van ser enterrades 243 persones de les 2.238 persones que van ser afusellades en el Terrer de Paterna en temps de pau, una vegada ja finalitzada la Guerra Civil.

Els treballs d’exhumació, liderats per Atics Gestió i Difusió del Patrimoni Arqueològic i Històric, es van iniciar en 2021 i van concloure al juliol de 2022. Durant aquest procés es van exhumar 144 cossos, dels quals només s’han pogut identificar a quatre persones.

Les fonts han subratllat que el seu retorn a casa “representa un moment de tancament i reconstrucció històrica, brindant a les famílies l’oportunitat de rendir tribut als seus sers estimats i donar-los un lloc de descans digne”.

Així, divendres passat 21 de juliol, es va celebrar un homenatge en el cementeri de Bétera en honor a Francisco Arnal Moreno, pare de Paco “el Corder”. Posteriorment, es va dur a terme la seua sepultura. L’acte va donar inici a partir de les 17.00 hores.

Així, les restes de Francisco Arnal Moreno han tornat a Bétera després de 83 anys, on reposen ja al costat de les restes de la seua dona Vicenta Eixea i els del seu fill Paco.

La besneta de Francisco, Nathalie Martínez, va ser l’encarregada de portar les restes al cementeri, acompanyada d’una cosina seua (també besneta de la víctima, la seua mare i el seu oncle (aquests dos últims fills de Francisco). En l’acte també van ser presents dos rebesnets de la citada víctima. A més, es va comptar amb la presència d’alguns veïns i veïnes del municipi, autoritats polítiques locals de Compromís i el PP, encapçalats per la primera edil de la localitat, la Presidenta de la Fosa 126 de Paterna María Navarro, la Presidenta de la Fosa 114 de Paterna i veïna de Bétera, Carmen Contreras i el President del Centre d’Estudis Locals de Bétera, Jorge Alonso, entre altres.

Durant l’acte, es va posar de manifest que no es tractava de colors polítics sinó de “drets humans”. També es va llegir un poema escrit per Vicent Camps per al dia que van ser entregats les restes de les quatre víctimes de la Fossa 126 i una frase de Miguel Hernández. Dins del nínxol on descansen ara les restes de Francisco Arnal Moreno va ser depositada una alfàbega, símbol de Bétera.

A continuació, oferim unes imatges i un vídeo, gravat per la nostra redactora.

  • Fotos:
  • Vídeo:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia