Per segon any, aquest dimecres 02 d’agost, es va celebrar el Dia de la Dansa Tradicional Valenciana. La plaça de la Reina de València i el Museu de Belles arts de Castelló van ser els escenaris protagonistes d’aquesta celebració que compta amb l’especial col·laboració de les regidories municipals de Cultura Festiva dels Ajuntaments de les dues ciutats.
Cal recordar que l’any passat es va aprovar la data del 02 d’agost com a dia commemoratiu d’aquesta manifestació tradicional i cultural valenciana. La Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, amb l’impuls de la Conselleria de Cultura, és l’encarregada d’organitzar aquest esdeveniment.
A partir de les 19.30 hores, les persones amants del folklore valencià i interessades en les tradicions locals van tindre l’oportunitat d’acostar-se fins a la plaça de la Reina per a gaudir dels balls que van dur a terme les persones que formen part de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, entre elles l’associació cultural de Bétera de rondalla i balladors “Pensat i Fet“.
D’aquesta manera, durant la vesprada, el personal de la Federació de Folklore CV va organitzar un espectacle de “bureos”. Es tracta de balls que es duen a terme de manera organitzada o improvisada, acompanyats pels sons tradicionals d’una rondalla. Aquesta, és un costum plenament estés encara en la actualitat en nombroses poblacions. Les persones assistents van poder gaudir d’una àmplia sessió de jotes, fandangos, boleros i “albaes” entre altres manifestacions de la cultura i el folklore valencians.
Com a curiositat, cal indicar que la presidenta de “Pensat i Fet“, Amparo Garay, va ballar amb un xic de Filipines que es troba estudiant a València.
Als participants es va fer entrega d’orxata per a refrescar-se.
“Pensat i Fet” va nàixer al 2008 amb l’intenció de fomentar el folklore valencià i la pròpia cultura del poble. Aquesta agrupació balla tota classe de balls, com jotes, seguidilles, fandangos, boleros…
La seua fundadora i presidenta durant anys, Paqui Aloy i Segura, va formar part de molt jove d’una estudiantina (tuna) coneguda com “La tuna de Bétera”. Al llarg dels anys, aquesta formació desapareixeria i Paqui (qui toca la bandúrria) va seguir participant durant un temps en actes d’església com misses de boda, entre d’altres. Després d’estar una bona temporada sense pertànyer a cap formació, va ser en l’any 2007 quan a l’interpretar a la boda del seu fill ‘El Doctor Zivago‘, uns quants amics l’animaren per a crear una espècie de rondalla. Un dels principals fundadors també va ser Paco Navarro ‘El Naquerano‘. D’aquesta manera, es formava un grup de rondalla amb bandúrria, guitarra i guitarró.
A més, en maig de 2008, la Falla Gran Via del Sud rescatava les tradicionals ‘Creus de Maig’ i, per a l’ocasió, el seu grup de balls regionals comptava amb la col·laboració d’aquest grup de rondalla. Des d’aquest moment, començarien a caminar junts i es consolidaven com a Associació Cultural “Pensat i Fet“. El seu nom fa referència a la manera en què es va formar aquest grup.
Actualment, com ja hem comentat abans, la seua presidenta és Amparo Garay i Cebrián.
A continuació, compartim unes imatges i un vídeo que ens ha cedit la presidenta de “Pensat i Fet“.
-
Fotos:
-
Vídeo: