La  Obrera Fadrina de 2023, Aina Mollá i Zaragozá, li ha concedit a Betera.com una entrevista pocs dies abans del sopar de la piscina. Aquest és un acte que anuncia que només queda una setmana perquè comencen les Festes d’Agost al nostre poble.

Aina ha complit 24 anys, ha estudiat magisteri d’educació infantil i, recentment, ha fet un màster de dificultats en l’aprenentatge. “Quan vaig començar l’etapa d’Obrera estava acabant el Màster i donant classes particulars a xiquets. Després vaig haver de deixar-me les classes dels menuts perquè era tots els dies. Se’m va ajuntar el TCM, la memòria de pràctiques, les pràctiques, el Màster, l’obreratge i els xiquets. Al final era incompatible tot junt”, explica. Això sí, també puntualitza que els resultats del Màster van ser molt bons, sense perdre’s cap reunió a la cova, ni acte.

Per a qui no la conega, cal indicar que és una persona molt creativa a la qual li agrada pintar, dibuixar, escriure i fer punt de ganxo com a aquelles persones que els agrada fer esport.

Només veure que el seu segon cognom és Zaragozá, ja es pot deduir que ve d’una família on les nostres festes i tradicions estan molt arrelades. “En la cantà de la meua germana, quan va ser Obrera Fadrina en l’any 2019, ja ho van dir que la família Zaragozá és una màquina de fer Obreres”, declara entre rialles. I és que cal recordar que la seua mare i la seua tia Noèlia van ser obreres fadrines i, les seues ties Sofia i Maria, tant fadrines com casades. Posteriorment, seria la seua germana Pau l’Obrera que de més a prop li tocaria. A més a més, compta amb un bon nombre de generacions d’obreres a la seua família i també de Majorals i “sombrillers“. És possible que abans hi haguera alguna obrera més a la seua família, però la seua mare sempre fa al·lusió com a primera referent a la seua besàvia.

De fet, ens comenta que pensa que el seu obreratge serà de “remoure records” per algunes coses que anirem detallant-vos quan siga oportú. De moment, l’única cosa que podem revelar és que el seu sombriller serà Iñaki, fill de la seua tia Noèlia. “Estic molt agraïda a Iñaki per voler ser el meu sombriller i acompanyar-me en eixe dia tan important. Ja hem fet les proves pertinents i ens ix bé ‘la volteta’. En aquest sentit, he de dir que tots els meus cosins i cosines estan sent un suport bastant rellevant”.

En aquesta mateixa línia, Aina ens confessa que canvia molt viure les festes com a familiar d’una obrera que ser tu la mateixa protagonista. I és que ella està acostumada a viure les festes al carrer, ser part activa i creativa de tots els preparatoris per a decorar el carrer de les Obreres i de gaudir de tot l’ambient de germanor que es crea eixos dies. Doncs, cal dir en aquest sentit, que el carrer de Pau també el va dissenyar ella. Però enguany, serà diferent i haurà de compartir eixos moments amb les seues Obreres i Majorals, vivint altres experiències que també quedaran en el seu record.

Aquesta jove havia pensat ser Obrera, però diu que havia arribat un punt de la seua vida en què ho havia deixat aparcat i ara no s’ho esperava. “La meua tia Sofia deia de jove que ella no seria Obrera perquè tenia el cotxe, encara que també va ser finalment Obrera. I jo, seguint la broma, li deia al meu pare que, en lloc de ser obrera, volia el cotxe. Quan van vindre a traure’m jo no m’ho esperava per a res. De fet, els únics que sabien que venien a traure’m eren els meus pares”, declara.

Aina ens comenta que ja ho té tot preparat. “Em feia llàstima acomiadar-me dels modistes i no em podia creure que, després de tant de temps, hi haguera arribat l’hora de dir-los adeu”, explica.

En aquest sentit, aquesta jove ens detalla el vincle tan estret i especial que s’ha creat. “Ells descobreixen quin és el teu estil i inclús adapten idees que ni tan sols estaven planejades perquè saben que te agradaran. Finalment, els permets que desenvolupen la seua creativitat”, comenta.

“Vull fer una menció especial a Salva i Vicent de ‘La Boheme‘, per tot el treball que han fet en el meu vestit del sopar de Sant Valentí i de la piscina. Així mateix, també vull agrair la tasca que la meua perruquera Silvana i la meua maquilladora Merxe‘s fan, perquè ja tinc molta confiança amb elles i saben el que millor em queda”, conclou.

La família és indiscutiblement un pilar fonamental per a les Festes. Així, Aina parla del gran suport familiar que té amb els seus pares, Amparo i Juanjo, i la seua germana Pau. Però ací no queda tot, les seues ties Sofia, Noèlia i Maria també l’ajuden moltíssim. D’altra banda, la família Usó també és un gran suport, així com els veïns i amics tant de la seua família com d’ella. En aquest sentit, fa especial menció als seus amics Sandra i Jonnathan. D’altra banda, la família paterna que és de Xàtiva, també està molt contenta del seu obreratge i espera ser present en els dies més assenyalats.

“La meua família de Xàtiva està molt moguda, en especial els meus cosins que eren més menuts quan Pau va ser Obrera i ara podran viure la festa més activament. La meua cosina xicoteta de Xàtiva és una de les que més il·lusió té. D’altra banda, he de dir que, la meua germana és com la meua secretària personal que em porta l’agenda. Els meus pares són els primers que s’han entregat. La meua tia Noèlia ha sigut l’encarregada d’organitzar tota la loteria i que cadascú repartisca una part. A més, la meua tia Sofia m’ha ajudat a comprendre moltes coses de l’obreratge i a dur millor eixa càrrega psicològica i emocional que suposa ser obrera i a fer-ho més lleuger i que estiga més radiant”, detalla.

I és que sembla que a aquesta jove li ha vingut molt bé ser Obrera, ja que tot el Món que la rodeja li comenta que la troba més radiant, inclosa la nostra redactora.

Part del fet que estiga més radiant, a banda de a la seua família, li ho deu també als seus Majorals. “Són ja part de mi. Al costat de les meues Obreres, hem aconseguit fer una pinya amb els Majorals. Jo em sent com un Majoral més perquè és així com ens han fet sentir. T’ho fan tot més fàcil i a mi m’han fet gaudir molt durant aquesta etapa, la qual ha tingut moments complicats per a nosaltres per diversos motius que ja sabeu. A més a més, són persones molt atentes i especials. Tenim moltes aventures i anècdotes a contar junts. Per tant, són molt importants per a mi, ja que ser Obrera també és fer ‘comboi’ amb eixa gent que et relaciones diàriament i es converteixen com en una segona família”, declara Aina per a concloure aquesta entrevista a través de la qual a nosaltres també ens ha fet sentir com si la coneguérem de tota la vida.

Des de Betera.com, només ens queda desitjar-li les millors festes possibles i que continue lluint tan radiant com se la veu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia