Sanitat observa nivell roig (alt) en municipis de 23 comarques de les tres províncies de la Comunitat Valenciana en una jornada en què les màximes pujaran i seran significativament altes a l’interior valencià.

El nivell alt sanitari s’estableix segons les prediccions realitzades en el marc de la vigilància del Programa de prevenció i atenció als problemes de salut derivats d’altes temperatures en la Comunitat Valenciana

També observa nivell taronja (mitjà) en 22 comarques de la Comunitat.

Amb el programa sanitari per altes temperatures es pretén disposar d’un sistema d’alerta primerenca per a reduir l’impacte associat a les altes temperatures mitjançant quatre nivells, de 0 (absència de risc per a la salut) a 3 (alt risc).

Per a aquest dimecres el nivell roig s’observa en municipis de les comarques Alt Millars, Alt Palància, Baix Segura, Baix Vinalopó, Camp de Túria, El Comtat, El Racó d’Ademús, La Vall de Cofrents-Aiora, El Vinalopó Mitjà, Els Ports, L’Alcoià, L’Alt Vinalopó, L’Horta Sud, la Canal de Navarrés, La Costera, La Foia de Bunyol, La Marina Alta, La Plana d’Utiel-Requena, La Ribera Alta i Baixa, La Safor, Els Serrans i La Vall d’Albaida.

El risc mig s’estableix a Alt Millars, Alt Palància, Baix Maestrat, Baix Segura, El Camp de Morvedre, Camp de Túria, El Comtat, Vinalopó Mitjà, Els Ports, L’Alacantí, L’Alcalatén, L’Alcoià, Alt Maestrat, L’Horta Nord i Sud, La Marina Alta i Baixa, La Plana Alta i Baixa, La Ribera Baixa i Els Serrans.

Emergències recomana especial precaució als municipis de zones forestals en nivell màxim de temperatures altes per a evitar un incendi

El Centre de Coordinació d’Emergències ha emés un avís especial davant de la possibilitat que molts municipis de la Comunitat Valenciana, especialment a l’interior i litoral sud de València i a l’interior nord i litoral d’Alacant, superen hui els 40 graus de temperatura.

Des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) es recomana als municipis i els organismes amb competències en la gestió de les emergències que mantinguen l’atenció necessària i el seguiment de tots els avisos que emeta durant aquests dies el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, amb la finalitat d’activar amb antelació els protocols d’actuació i establir les mesures preventives pertinents en els respectius àmbits.

L’AVSRE posa l’accent en els municipis i els organismes amb competències en la vigilància de superfícies forestals i els demana que limiten al màxim totes les activitats previstes als espais forestals i de vegetació. A més, hi afig que és essencial que es mantinguen durant el període de màxim risc en situació d’alerta davant de l’evolució de l’episodi de màximes temperatures, per a evitar un incendi.

El Centre de Coordinació d’Emergències, a través dels seus canals d’informació, com ara les xarxes socials (@GVA112), aconsella fer seguiment dels seus avisos i butlletins especials de riscos meteorològics i dels consells per a evitar un colp de calor i suportar les altes temperatures segons les recomanacions de Sanitat.

Onada de calor: xiquets, ancians i malalts crònics, els més exposats, recorda OCU

Amb la finalitat de previndre colps de calor, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) proposa adoptar unes senzilles mesures.

1 . Ancians, xiquets i malalts crònics han de romandre protegits de les altes temperatures. No han d’eixir fora durant les hores de màxima calor, entre les 12.00 i les 17.00 hores en aquelles regions on se superen els 35 °C.

2. En l’exterior cal portar una gorra o un barret, buscar les ombres i hidratar-se de manera regular: porta una botella d’aigua en una motxilla o en la bossa. I no està de més posar-se crema solar en braços i rostre.

3. Evite menjars copiosos. L’alimentació ha de ser lleugera, prioritzant la fruita i les sopes fredes, com el gaspatxo. De la mateixa manera, evite les begudes alcohòliques, ja que afavoreixen la deshidratació.

4. A casa, baixe les persianes quant el sol pegue de ple. Aquests dies no dubte a posar el ventilador o l’aire condicionat a qualsevol hora. I recorde deixar el menjar i els medicaments en un lloc fresc i sec.

5. Si agafarà el cotxe, connecte l’aire condicionat i, si no hi ha, baixe les finestretes. No deixe a ningú esperant dins amb les portes tancades (mascotes incloses), pot aconseguir altes temperatures en minuts.

6. En cas de malestar, pell vermellosa, pols accelerat, febre, confusió o marejos, telefone al 112 o dirigisca’s a un centre d’urgències. Un colp de calor pot resultar fatal.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia