Cada any, el dia 11 d’agost, Bétera viu “L’entrada de la murta” com un esdeveniment que anuncia que les Festes Majors del nostre municipi ja han arribat. Doncs, és el dia d’abans de la presentació oficial dels màxims representants de la festa del present exercici.

Normalment, els Majorals acompanyats per carros de cavalls omplin de color i olor els carrers de la població en una cercavila pel poble.

Com sol ser costum, multitud de persones es concentren a les portes de l’hort de les Alfàbegues o del Castell amb ganes que comencen les festes.

Acompanyant els majorals van les quatre obreres les quals, vestides d’hortolanes, van repartint pètals entre els assistents. La xaranga i la colla de tabal i dolçaina són les formacions encarregades de posar la banda sonora a aquest acte que anuncia que les festes majors de la localitat ja estan ací.

Cal dir que aquest esdeveniment, de tradició molt arrelada a les festes patronals dels pobles, s’havia perdut en el llarg del temps. No obstant, en l’any 1995 es va tornar a recuperar. Des d’aquest citat any, es va celebrant. En un primer moment, l’inici era des del Castell però des de fa uns anys el seu tret d’eixida ha sigut des de l’hort de les Alfàbegues. Enguany, després de la seua restauració, l’eixida tornarà a ser al Castell de Bétera. L’esdeveniment donarà el seu tret d’eixida a partir de les 19.30 hores.

En els últims anys, la Colla de Tabal i Dolçaina “Xe que burrà” han sigut els encarregats d’obrir la cercavila i la Xaranga d’eixe any era qui la tancava.

Habitualment, les Obreres i Majorals solen anar aquest dia a dinar a El Palmar i fer el tradicional passeig en barca, a més de fer-se unes boniques fotos, vestits d’hortolans.

Una ullada cap el passat
Segons els escrits, aquesta tradició es duia a terme en alguns pobles valencians i especialment a les processons de València com el Corpus Christi i Mare de Déu dels Desemparats (en aquestes últimes data de l’any 1094), on des d’un seguici de carros guarnits de flors i garlandes es llançaven branques de murta pel carrer, davant d’una comitiva religiosa o profana. Sovint també hi anaven comparses de cantors i guitarristes. Aquest costum va inspirar una popular composició musical de Salvador Giner i Vidal, qui també compta amb un carrer amb el seu nom a Bétera.
Com a curiositat, cal mencionar que en 1903 els fundadors de la Banda Municipal de València, desitjaven que la sessió inaugural de la Banda, eixint al carrer, anara interpretant una obra de Salvador Giner, Director Honorari d’aquesta. Per aquest motiu, li van encarregar que componguera algun pasdoble per a aquesta solemnitat. Segons conta la història, aquest no tenia tema per a compondre la cançó, però mentre passava per la porta de la seua casa a Massarrojos l’entrada de la murta amb motiu dels Sants de la Pedra li vingué l’inspiració. Així, el 8 de desembre de 1903, la Banda Municipal de València estrenava aquesta obra musical en la plaça de Bous de la ciutat:

“L’entrà de la murta es
un carro ple de flors
que ve ple de perfums
que alegren nostres cors.

Escampa en la enrama
plantes de dolsa olor
per a on ha de passar
quan siga hora la proceso.

Darre’l carro seguix la musica
que entre mil flamules i cubertors
ompli de pronte, com cosa magica,
de chiques guapes tots els balcons,
els balcons,
els balcons,
tots els balcons.

I corren els chiquets,
i riuen els majors,
i els novios, molt baixet,
parlen d’amor
en dolsor,
i l’amor
molt senyor
ha posat els cors
tots plens d’ilussio.

Quan ve el carro de la murta
es que pren la festa vol;
i es com un ram d’alegries
que esta tot fet de risa i sol.

Castells i traques i armonies
ho ompli tot d’algarabies i de llum,
colors i notes i perfums.

Per als bons fills d’esta terra
que volem en passio,
nostres festes valencianes,
tot goig i pau, son lo millor
del mon”.

        Composició de Salvador Giner i Vidal
Imprimir article
Comenta aquesta notícia