La Comunitat Valenciana té actualment prop de 41.500 donants inscrits com a donants de medul·la òssia (1.075 l’any passat), mentre el Banc de Cordó umbilical del Centre de Transfusió compta amb 4.995 unitats.

Des de gener d’enguany s’han comptabilitzat 486 nous donants disponibles (280 de València, 141 d’Alacant i 65 de Castelló), i s’espera que la quantitat augmente fins a acabar l’any, segons ha informat la Generalitat, coincidint amb commemoració del passat dissabte del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical.

Fins l’any passat 2022 i des de la creació del Registres Español de Donants de Medul·la Òssia (*REDMO) en els anys 90 del passat segle, quasi 541.000 donants han sigut registrats i s’han efectuat més de 17.000 cerques per a pacients que es van traduir en 12.704 trasplantaments a tot el món.

El trasplantament de medul·la òssia serveix per al tractament de determinades malalties o tumors de la sang, com a leucèmies o limfomes, i en aquesta mena de trasplantament és imprescindible que el donant i el receptor tinguen una identitat immunològica compatible.

La cerca d’una medul·la compatible entre la població general entranya una gran dificultat, per això és important sensibilitzar a la societat de la importància de convertir-se en donant, afig la Generalitat.

Per a fer-se donant i ser inclòs en el Registre del REDMO, s’han de tindre entre els 18 i 40 anys i no haver patit o patir cap malaltia greu o transmissible.

Quant a la donació de sang de cordó umbilical es tracta d’un procés senzill, no dolorós i absolutament segur per a la mare i el nounat.

Només es requereix fer una valoració de salut de la mare, informar-lo del procediment i que atorgue per escrit el seu consentiment, afigen les fonts.

Per a més informació es pot consultar la pàgina web del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia