La tempesta de pedra que ahir va descarregar en diverses comarques de València i Castelló va provocar 40 milions de pèrdues després de castigar, amb afeccions de fins al 100% de la collita, més de 15.000 hectàrees de vinyes, cítrics, caquis, alvocats, ametlers, olivars, arròs i hortalisses com a carxofes, segons l’associació agrària AVA.

Una “catifa de pedres” d’uns quatre centímetres de gruix va colpejar 8.000 hectàrees de vinyes, principalment, a la comarca d’Utiel-Requena, ocasionant unes pèrdues superiors als 12 milions d’euros.

En una franja d’uns 40 quilòmetres entre la pedania de Requena del Rebollar i Villatoya (a la frontera amb Castella-la Manxa), centenars de viticultors van perdre fins a la totalitat de la seua producció de raïm en plena època de verema.

A més, la pedra va arribar a causar danys severs en els ceps, la qual cosa podria donar lloc a problemes en la poda i en la producció de la següent temporada, afigen des d’AVA-ASAJA.

Per això, es preveu que la collita en aquesta comarca –la principal zona productora de raïm en la Comunitat Valenciana– patirà un minvament superior al 60% respecte a la mitjana dels últims anys a causa de, entre altres adversitats climàtiques, les successives tempestes de pedra.

El temporal també va colpejar amb força al Camp de Túria, sobretot en els termes de Benaguasil i la Pobla de Vallbona, així com a Llíria, Benissanó, Vilamarxant, Bétera, Olocau i Nàquera.

En aquesta zona la superfície agrària danyada va ascendir a 6.000 hectàrees de cítrics, caquis i hortalisses. Les pèrdues estimades superen els 25 milions, tant per les pèrdues directes de collites davant l’inici de la recol·lecció de cítrics i caquis, com per la defoliació i els danys en fusta que suposaran minvaments en la pròxima campanya.

En parcel·les de carxofes, que es trobaven en període de brotada, només ha quedat l’estaca.

AVA-ASAJA també constata altres comarques de València i Castelló amb algunes àrees afectades, en menor mesura, per aquest últim temporal de calamarsa, com ara el Camp de Morvedre, la Plana Baixa (que la setmana passada ja va patir una DANA amb conseqüències negatives) i la Ribera.

Aquestes zones abasten una superfície d’un miler d’hectàrees afectades, especialment de cítrics, caquis i alvocats. En el cas de l’arròs, la pedra ha tingut una incidència escassa, encara que la persistència de les últimes pluges ja està ocasionant pèrdues de producció a les varietats més primerenques.

L’organització agrària recorda que el risc de pedra està cobert per l’assegurança agrària i destaca la importància de tindre assegurades les collites. Recorda a tots els associats que tinguen contractada la pòlissa que declaren els seus sinistres a fi que Agroseguro perite i indemnitze com més prompte millor els danys.

D’altra banda, AVA-ASAJA sol·licita a les diferents administracions la posada en marxa de mesures fiscals dirigides a alleujar les greus pèrdues econòmiques dels agricultors que han patit sinistres en les seues explotacions a causa d’aquest nou temporal.

La Unió Llauradora estima que el recent episodi de pluja, pedra i vent ha afectat a més de 22.000 hectàrees de cultiu en la Comunitat Valenciana, amb unes pèrdues estimades en “una primera avaluació d’urgència” de més de 43 milions d’euros.

Els principals danys se centren fonamentalment en les comarques d’Utiel-Requena i el Camp de Túria, encara que també s’observen a la Ribera Alta, Ribera Baixa, Camp de Morvedre, La Regió muntanyenca, La Costera, pel que fa a la província de València, i també en el litoral sud de la comarca de la Plana Baixa.

El principal cultiu afectat és el dels cítrics amb el 43% de les pèrdues, seguit del caqui amb el 20% i el raïm de vinificació amb el 16%.

En aquest últim cultiu s’indica que en la zona afectada del terme municipal de Requena amb els seus llogarets ja s’havia recol·lectat un terç del raïm previst aproximadament, per la qual cosa s’han minimitzat els danys.

Altres cultius afectats són l’olivar amb el 10%, ornamentals i vivers amb el 8% i hortalisses amb el 7%.

Una de les conseqüències principals d’aquestes tempestes és que les collites previstes en la major part de cultius ja estaven minvades pels efectes de la meteorologia adversa dels últims mesos, i ara encara ho estaran més amb els d’ahir i els que s’esperen a meitat d’aquesta setmana davant la previsió d’una nova DANA.

A les pèrdues directes caldrà sumar les de les produccions d’anys esdevenidors i els danys en infraestructures afectades per forts vents, arrossegament de les pluges, caiguda d’arbres, a més dels danys de reparació (tant en fungicides com en mà d’obra), assenyalen des de la Va unir.

Així mateix, afigen que hi ha zones de les comarques del Camp de Túria i Utiel-Requena on les pèrdues seran del 100%, afectant no sols la collita d’enguany sinó que la fusta està també molt afectada i fins i tot arrancada pel que els danys “s’allargaran alguns anys”.

En aquells llocs on no va afectar la pedra, les pluges són positives i serveixen per a pal·liar l’estrés hídric en alguns cultius de secà com les vinyes, ametlers, olivar i garroferes, així com per als cultius de regadiu on es podrà estalviar en regs, netejar els arbres davant l’amenaça de possibles plagues i recarregar aqüífers i embassaments “ja bastant minvats”.

Per tot això, la Unió sol·licitarà mesures compensatòries per als afectats i demana concretament al conseller d’Agricultura, José Luis Aguirre, que convoque a les organitzacions agràries per a avaluar els danys i establir mesures de suport als agricultors afectats.

Es reclamarà, entre altres coses, l’agilitació dels peritatges dels camps sinistrats, la concessió d’ajudes directes, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any i l’establiment de préstecs amb interés subvencionat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia