Els portadors del Santíssim Crist de la Protecció de Bétera van oferir el passat dissabte, 16 de setembre, la tradicional disparà coneguda també com a bombardeig que es duia a terme dins d’aquesta festivitat en els seus orígens.

Habitualment, l’últim dia d’aquesta celebració, els clavaris i camareres del Crist celebraven sempre aquest citat bombardeig. Normalment era al migdia del diumenge.

Cal recordar que, abans el Crist comptava amb “Clavaris del Cristo” i “Camareres del Cristo”. Els dies grans de la festa, tant uns com els altres, ho celebraven tots junts (processons, misses…). No obstant això, les loteries i les reunions les realitzaven a banda.

Al llarg del temps, començaren a fer-se loteries i reunions conjuntes perquè ja solien ser la majoria matrimonis i no tenia ja massa sentit que aquestes coses es dugueren a terme de manera independent, però abans no. Abans els clavaris i les camareres, gran part no eren matrimonis (encara que hi haguera alguns) i tot anava independent. Només féien les últimes reunions junts, quan ja quedava poc perquè arribara el dia del Crist.

Després va anar perdent-se aquesta festivitat tal com es coneixia i, ara, els actes de la festivitat en honor al Santíssim Crist són organitzats des de fa uns anys per la parròquia de l’església La Puríssima i els portadors de Crist amb la col·laboració de la Colla de Campaners de Bétera. Doncs, al voltant de l’any 2020 es va formalitzar com a tal el grup de portadors.

Enguany, l’actual grup de portadors de la imatge del Crist ha organitzat diversos actes especials per a celebrar la festa com les processons i el tridu. Encara que ahir diumenge es va ajornar la processó de pujada del Santíssim Crist de la Protecció a l’Ermita del Calvari, aquesta tindrà lloc el pròxim diumenge 24 de setembre.

A continuació, oferim un vídeo de la disparà, gravat a pols per la nostra redactora.

  • Vídeo de la Disparà:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia