Cada 22 de setembre se celebra el Dia Mundial Sense Cotxe. Aquesta data busca motivar una consciència molt més ecològica en els ciutadans del món.

Tots sabem que tindre un cotxe facilita la vida, però tindre massa cotxes en una ciutat augmenta significativament la seua petjada de carboni i ocasiona que el forat de la capa d’ozó cresca una mica més.

Aquesta va ser la principal raó que va impulsar a l’octubre de 1994 a algunes ciutats del món a aplicar el Dia sense Cotxe. Les pioneres van ser Reykjavík (Islàndia), La Rochelle (França) i Bath (Regne Unit).

En 1997 Gran Bretanya es va convertir en el primer país a adoptar aquesta iniciativa a nivell nacional. Però no seria fins a l’any 2000 que la Comissió Europea el declararia Dia Mundial Sense Cotxe i estendria les activitats associades a la celebració per tota una setmana.

Encara que l’origen de tot això es remunta a l’any 1973, quan diversos països d’Europa van veure limitades les seues reserves de petroli i per tant, de combustible. La vertadera raó de proclamar un Dia Mundial Sense Cotxe se centra principalment a prendre consciència del vertader ús que se li ha de donar a aquesta màquina.

Els cotxes no sols generen major contaminació ambiental i acústica. També es considera que fan que els nostres carrers siguen més insegures i incentiven al fet que les persones siguen molt més sedentàries, portant conseqüències en l’organisme com l’obesitat mòrbida, problemes circulatoris i problemes arterials.

Sabem que un Dia Sense Cotxe no canviarà aquesta realitat, però ens permet adonar-nos que no som tan dependents d’aquest mitjà de transport i que no és necessari traure-ho del garatge, per a anar a visitar al veí que viu a la cantonada o portar als xiquets a l’escola, que està a 10 minuts a peu.

Un altre avantatge d’aquesta iniciativa, és que ens permet reconnectar-nos amb el nostre cos i amb l’entorn, ja que en creuar la ciutat amb bicicleta, monopatí o patins, hem de ser més conscients de l’activitat motriu que fem i sobretot, del camí o camins que prenem, perquè comptem amb major nombre d’alternatives i no solament amb l’avinguda principal.

Entre les accions que se solen realitzar per a commemorar el Dia Sense Cotxe es troben les xarrades o esdeveniments de conscienciació, manifestacions o desenvolupament de projectes locals.

Dia Europeu sense cotxes

Així mateix, perseguint els mateixos objectius que l’anterior, l’any 2000, la Comissió Europea va declarar la celebració del Dia Europeu sense Cotxes per al 22 de setembre. Tots els anys, aquest dia s’impulsen també actuacions per a conscienciar sobre l’ús responsable del trànsit motoritzat i promoure alternatives ecològiques com el transport públic, la bicicleta o vehicles elèctrics. Des de molts ajuntaments es prenen mesures destinades a reduir el trànsit aquest dia, com la gratuïtat del transport públic, per exemple. El Dia Europeu sense Cotxes és una jornada emmarcada dins de la Setmana Europea de la Mobilitat.

Així, la Generalitat Valenciana també celebra el Dia sense Cotxe, facilitant l’accés gratuït durant tota la jornada als serveis de Metrovalencia, TRAM d’Alacant, TRAM de Castelló i MetroBus (Autobusos Metropolitans de València).

Aquesta iniciativa forma part de les diferents activitats programades per la Generalitat amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, per a promoure hàbits més sostenibles en el conjunt de la societat i recordar que el transport públic és un mig segur.

Amb motiu del Dia sense Cotxe i per a facilitar l’accés a les estacions subterrànies, els passos de les línies de validació de Metrovalencia i TRAM d’Alacant están oberts, des de l’inici del servei a la finalització d’aquest.

En Metrovalencia, les validadores quedaran fora de servei, mentre que les màquines de venda automàtica estaran actives i els viatgers podran adquirir tots els títols en vigor.

A Alacant, totes les validadorees, tant les embarcades en les unitats com les de les estacions, estaran fora de servei. Totes les màquines de venda automàtica indicaran la gratuïtat del servei i les persones usuàries podran adquirir els títols en vigor, exceptuant senzills, anada i volta i TAM.

L’accés als autobusos del TRAM de Castelló i de MetroBus tampoc precisarà de títol de transport.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia