Hui dissabte, 23 de setembre, se celebra el Dia Internacional contra l’explotació sexual i la tracta de persones.

El Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones se celebra des de 1999 i va ser promulgat per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones en coordinació amb la Conferència de Dones que va tindre lloc en Dhaka, Bangladés, al gener d’eixe mateix any.

Va ser el 23 de setembre de l’any 1913 quan es va promulgar la primera llei en el món contra la prostitució infantil. Va ser a l’Argentina amb la denominada “Llei Palacios”, perquè va ser redactada i impulsada pel diputat socialista Alfredo Palacios.

Al món, 1,8 milions de persones pateixen la xacra d’un delicte amb una magnitud i rendibilitat només equiparable al tràfec de drogues i armes.

La tracta de persones, és un gravíssim atemptat contra els drets humans el qual es diversifica en diferents modalitats: explotació sexual, explotació laboral, treballs forçats, tràfec d’òrgans, etc. D’aquestes modalitats, la relacionada amb l’explotació sexual és la més nombrosa i té un fort component de gènere, perquè la immensa majoria de les seues víctimes són dones i xiquetes.

Programa ALBA de la Generalitat Valenciana

Cal recordar que a finals del passat mes d’agost, la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge va resoldre el concert amb les entitats d’iniciativa social que s’encarreguen de gestionar el Programa Alba d’atenció itinerant i de recursos per a l’eixida de dones víctimes d’explotació sexual d’àmbits de prostitució o tràfic, així com els seus fills i filles menors que convisquen amb elles.

Les entitats encarregades de gestionar el programa són la Fundació APIP-ACAM, que el gestiona a la província de Castelló i València, i l’entitat Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, que ho fa a la província d’Alacant.

Aquests concerts es prolongaran fins al 31 d’agost de 2025. Per a finançar-los s’ha destinat un import total de 2.648.212 euros, amb una distribució per anualitats de 441.368 per a l’exercici de 2023; 1.324.106, per a 2024, i 882.737 euros, per al període establit en 2025.

El balanç del programa durant el primer semestre d’enguany informa de 1.473 dones ateses: 526, a la província de València; 467, a Alacant, i 480, a la de Castelló.

Els equips, un en cada província, estan integrats per un total de 10 persones professionals cadascun: una persona coordinadora, dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació que assessora i acompanya l’equip, i una administrativa.

Les professionals, a més d’oferir atenció en les oficines, realitzen eixides mitjançant unitats mòbils a les zones i llocs on es té coneixement o indicis que es desenvolupen activitats d’explotació sexual.

Quan les dones entren al Programa Alba, ha indicat, reben assessorament i atenció social integral en tots els aspectes que necessiten i que promoguen la seua promoció personal i social, l’accés i la inserció en els recursos comunitaris per a eixir la situació d’explotació sexual.

La intervenció també inclou atenció psicològica per a promoure els factors de resiliència que els permeta realitzar un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l’adquisició d’habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d’oferir-los atenció jurídica.

El programa ofereix també a les dones allotjament immediat en cas que no el tinguen i vulguen abandonar la situació d’explotació en què viuen. En aquests casos, se’ls explica la situació legal i les seues possibilitats i se’ls acompanya en el procés d’eixida de la situació en què es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública.

D’altra banda, el Programa Alba també desenvolupa accions de sensibilització i prevenció de l’ús de la prostitució, i treballa coordinadament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, Fiscalia o Jutjats, en els casos en què detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte.

En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l’acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment