En 1979, l’Organització Mundial del Turisme (OMT) va proclamar el 27 de setembre com el Dia Mundial del Turisme, per a commemorar l’aniversari de l’aprovació dels seus Estatuts.

La declaració d’aquest dia va tindre lloc en Torremolinos. La data es considera a més apropiada perquè coincideix amb el final de la temporada alta de vacances de l’Hemisferi Nord, i el començament en la meitat sud.

El turisme és un sector que ha anat en augment en els últims anys. Cada vegada més persones s’aventuren a visitar llocs llunyans i integrar-se amb la gent del lloc, descobrint noves cultures i nous paisatges.

El creixement ha sigut tal que s’ha passat dels 25 milions de desplaçaments en 1950 fins als 1300 milions hui dia. Els ingressos provinents del turisme han passat des dels 2000 milions de dòlars a 1.260 bilions. Un creixement exponencial.

També a causa d’aquest creixement, és important conscienciar a la població sobre la necessitat de fer un turisme sostenible, que aporte beneficis a llarg termini als països i a les comunitats, ajudant al desenvolupament.

Les últimes celebracions del Dia Mundial del Turisme s’han centrat precisament en el turisme sostenible, amb el lema “Viatja, gaudeix, respecta”.

Enguany, el lema és  “Turisme e inversions verdes”, per a donar suport a la transició a un turisme més verd i sostenible en el temps.

Ara és important vetlar pel compliment de les responsabilitats de les activitats turístiques per a solucionar l’emergència climàtica. De fet és un dels riscos més urgents i prioritaris dels pròxims deu anys.

Això suposa tota una responsabilitat per a València que, com a Capital Verda Europea en 2024, treballa per a convertir-se en motor del canvi i exemple per a altres ciutats.

En la programació trobaràs activitats per a participar en aquesta important tasca: la de replantejar-se el turisme com a motor de desenvolupament, també a través de l’educació i l’ocupació, i sobre l’impacte del turisme en el planeta i les oportunitats de créixer de forma més sostenible.

Turisme Comunitat Valenciana atorga els ‘Premis 2023’ a huit empreses, entitats i persones compromeses amb la sostenibilitat turística

Turisme Comunitat Valenciana ha publicat aquest dimecres 27 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial del Turisme, la resolució de concessió dels ‘Premis Turisme Comunitat Valenciana‘ corresponents a l’edició de 2023, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) en el seu número 9.692 .

Els guardons ‘Premis Turisme Comunitat Valenciana‘ compleixen enguany la seua desena edició i tenen com a objectiu reconéixer a persones, entitats i institucions que durant l’any hagen destacat per la seua labor a favor del turisme en la Comunitat Valenciana.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assenyalat que “enguany el mèrit ha recaigut en aquelles persones, empreses i entitats que, des de la seua especialització turística, ja siga la promoció, l’impuls al turisme sostenible o inclusiu, han contribuït i contribueixen a l’excel·lència turística en la Comunitat Valenciana”.

Montes ha posat l’accent que “la vocació pel turisme, el compromís amb l’hospitalitat, així com l’aposta per la sostenibilitat i l’accessibilitat integral, han sigut els valors que s’han tingut especialment en compte durant aquesta edició”. Coincidint, a més, amb el lema que ha triat l’Organització Mundial del Turisme per a celebrar aquest dia internacional, sota el nom ‘Turisme i inversions verdes’.

Així mateix, ha incidit en què també s’ha valorat “el desenvolupament i impuls d’iniciatives que nodreixen i enforteixen el teixit empresarial, a més de promoure fluxos turístics de manera sostenible”.

En aquest sentit, la titular de Turisme Comunitat Valenciana ha agraït la labor diària i compromesa de tots els premiats, que “amb el seu treball ens ajuden a construir un món millor des de les seues empreses i entitats”, i aconseguir així posicionar a la Comunitat Valenciana com “una destinació turística referent en l’àmbit de la sostenibilitat”, ha afegit.

Segons la resolució publicada en el DOGV, el guardó a la ‘Trajectòria turística’ s’ha compartit en igualtat de mèrits (ex aequo) amb tres entitats. D’una banda, la Confederació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur), organització constituïda en 1990, que representa a 34.000 empreses de restauració, hostalatge i hostaleria i l’objectiu de la qual és posar en valor l’excel·lència dels professionals del sector hostaler.

D’altra banda, Hotels Posidó, pertanyent a la família Devesa Martínez, la trajectòria de la qual es remunta a l’any 1928 i que en l’actualitat supera les dues mil habitacions en diferents hotels de la Costa Blanca, situats a Guardamar, Benidorm i Torrevieja, entre altres.

Toni Montoliu, ‘El percussor de l’Agroturisme’, és el tercer guardonat en aquesta categoria, que reconeix l’esforç i la dedicació al llarg dels anys en el desenvolupament d’iniciatives empresarials o dinamització de productes turístics o destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana, com el desenvolupament de la seua professió o activitat mitjançant una participació activa i participativa dins de les seues empreses, en pro del turisme.

El Premi a la ‘Formació, investigació i innovació turística’ ha sigut concedit al CIPFP Costa de Flor del taronger (COSDA), la popular escola d’hostaleria del Grau de Castelló, per impulsar iniciatives de base innovadora que comporten un increment de la competitivitat del sector turístic de la Comunitat Valenciana; com ara la creació de l’Aula Ateca amb la tecnologia més capdavantera i innovadora d’hostaleria i turisme, l’Aula-Hotel o l’oficina COSDA.

El reconeixement a la ‘Promoció i comunicació turística’ s’ha atorgat a ‘Patacona Fest’ d’Alboraia. Aquesta modalitat reconeix les accions o campanyes de comunicació turístiques noves, tant des de l’àmbit de l’empresa turística com els destins sempre que hagen suposat una millora clara del seu posicionament en els mercats mitjançant activitats de promoció que incidisquen en els seus valors diferencials i incrementen el flux turístic.

La modalitat al ‘Turisme sostenible’ ha recaigut al Grup Gastroadictos, compost per quatre locals la filosofia d’empresa dels quals es basa en la proximitat amb els treballadors i amb els clients, bon clima laboral, productes de quilòmetre 0 i bona relació de qualitat-preu. En aquesta categoria es reconeix a qui contribuïsca significativament al desenvolupament per al creixement econòmic sostenible, la generació d’ocupació, l’ús eficient de recursos i la protecció del medi ambient; així com el foment de la cultura i el patrimoni.

A més, Els Magazinos de Dénia ha sigut la guardonat en aquesta edició en la modalitat de ‘turisme inclusiu’ pel seu projecte ‘*Inclou-em 2023’, l’objectiu del qual resideix en què alumnes amb necessitats especials, puguen formar-se i experimentar pràctiques reals.

A més, aquesta edició de Premis Turisme Comunitat Valenciana atorga un esment especial per la seua labor social i contribució al desenvolupament sostenible en l’àmbit turístic de la Comunitat Valenciana a *Ilunion Hotels.

Finalment, destacar que aquests premis, consensuats pel Jurat amb àmplia representació del sector, tenen caràcter exclusivament honorífic, per la qual cosa no comporten cap prestació econòmica.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia