La Generalitat Valenciana se suma al Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació o Dia Internacional del Dret a Saber, “un dret clau en les relacions entre la ciutadania i l’administració pública”, ha afirmat el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Llumeneres.

En aquest sentit, Santiago Llumeneres ha animat als ciutadans i ciutadanes “a exercir el seu dret a saber” a través de les diverses eines que ofereix el portal de Transparència de la Generalitat ‘GVA Oberta’.

La Generalitat s’uneix a aquesta commemoració internacional que se celebra hui 28 de setembre i que va ser aprovada mitjançant resolució de l’Assemblea General de l’ONU a l’octubre de 2019 i proclamada per la UNESCO en 2015; anteriorment coneguda com el Dia del Dret a Saber.

El secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència ha assenyalat que des del Govern valencià “volem que la ciutadania puga fer efectiu el seu dret a saber i participar en els assumptes públics i en les decisions que prenen els seus governs”.

“Som un govern obert, pròxim, compromés amb el dret d’accés a la informació pública”, ha assegurat Llumeneres.

“Des de la Comunitat Valenciana, -ha assenyalat Llumeneres- com a membre de l’Aliança de Govern Obert, xarxa de referència mundial en matèria de transparència i participació, volem reforçar el nostre compromís amb totes aquelles polítiques que aposten per l’obertura cap a la ciutadania, un govern obert que genera confiança en la democràcia”.

La Comunitat Valenciana es va incorporar al maig de 2022 a l’Aliança de Govern Obert, una xarxa mundial que inclou més de 150 governs estatals, regionals i locals, a més de 3.000 organitzacions de la societat civil de tot el món.

‘GVA Oberta’ i ‘Dades Obertes’

En aquest sentit, el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència s’ha referit als dos portals de la Generalitat que permeten als ciutadans i ciutadanes exercir el seu dret d’accés a la informació pública.

El Govern valencià s’obri a la ciutadania a través de dues eines fonamentals. D’un costat, el portal de Transparència de la Generalitat ‘GVA Oberta’, que garanteix un accés real a la informació pública, un portal en constant creixement i actualització des de la seua creació en 2015 que se situa com el portal de transparència més visitat en el conjunt d’Espanya, amb quasi 1 milió de visites en 2022.

Des de la Generalitat es garanteix un accés a la informació senzill i àgil mitjançant un tràmit específic d’accés a la informació pública i un sistema de gestió electrònica integral de les sol·licituds a través de l’eina ‘GVAGIP’, que permet tramitar de manera electrònica els expedients des de la presentació de la sol·licitud fins a la notificació de la resolució. A més, es pot realitzar el seguiment de les sol·licituds i consultar la informació estadística en ‘GVA Oberta’, aspecte fonamental per a la rendició de comptes a la ciutadania. En 2022 s’han tramitat un total de 608 sol·licituds d’informació pública en l’àmbit de la Generalitat.

Accedeix a GVA Oberta ací.

El Govern valencià aposta al seu torn per l’obertura i reutilització de les dades. Per a això, el portal de ‘Dades Obertes’ permet la consulta i descàrrega de conjunts de dades obertes en temes com a salut, educació, ocupació, medi ambient, infraestructures o demografia. L’objectiu d’aquest portal és facilitar a la ciutadania l’accés lliure i gratuït a les dades públiques perquè els puga utilitzar i reutilitzar, aprofitant així el seu potencial econòmic i social. Al mateix temps, contribueix a millorar i reforçar la transparència i la rendició de comptes de la Generalitat.

Accedeix a Dades Obertes ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia