Aquest dissabte, 30 de setembre, tornen les Passejades a l’Ateneu de Bétera. En aquesta ocasió ho faran al costat de l’associació El Camí al País Valencià.

Els assistents, aniran des de Benaguasil a Benissanó, on els espera una visita guiada al castell. Després eixiran cap a Llíria, faran una visita guiada per la Llíria medieval i acabaran dinant a la font de Sant Vicent.

El punt de trobada serà la Plaça Major de Benaguasil,  a les 09.00 hores.
Les persones interessades poden realitzar la seua inscripció a través del codi QR o fent clic ací.
El Castell de Benissanó és un dels més ben conservats de la Comunitat Valenciana. Va ser edificat en la segona meitat del segle XV sobre el solar d’una antiga alqueria àrab denominada Benixanut, gràcies als desitjos de la família Cavanilles i Villarrasa, senyors de Benissanó. Es pot considerar aquesta edificació com un castell-palau, on es conjuguen la fortalesa i la residencial senyorial. En el seu aspecte primitiu, el castell comptava amb un pont llevadís i fossat; la rematada de la torre central era triangular i punxegut, aquests elements van ser eliminats en reformes posteriors.
Per la seua banda, la història de Llíria es remunta a l’Edat de Bronze, en l’establiment que cap a la meitat de l’II mil·lenni a. de C. va haver-hi en el turó de San Miguel. La seua història està plena d’alts i baixos i la importància d’aquest municipi va ser clau en l’edat mitjana valencià.
La denominada “vila vella” de Llíria està documentada com a nucli de població des del s. XI, quan apareix nomenada en les Cròniques del Cid l’any 1090, amb motiu del setge de Rodrigo Díaz de Vivar per l’impagament de les paries. En el s. XII apareix també esmentada per Ibn al-Abbar amb el nom de “Lyria”. La següent menció al municipi cal cercar-la en el Llibre del Repartiment, llibre que especificava la configuració urbana de Llíria després de la conquesta de Jaume I en 1239.

Després del convuls període de Reconquesta, els nous pobladors cristians aprofiten l’arquitectura musulmana per a ampliar la ciutat i fer-la prosperar.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia