La Guàrdia Civil ha desmantellat la “màfia del coure” després de detindre a sis homes d’un clan familiar dedicat al robatori de coure, dels quals quatre han ingressat a la presó, i al qual s’acusa de cometre més de 75 robatoris a les províncies de València, Castelló, Conca, Albacete i Múrcia i causar danys de dos milions d’euros.

Els autors feien pintades amb esprai en els llocs que assaltaven, en les s’autodenominaven ‘La Màfia del Coure‘ i reptaven a les Forces i Cossos de Seguretat, mentre que en xarxes socials s’adjudicaven onades de robatoris, entre ells en una quinzena de depuradores, que van deixar sense servei a un gran nombre d’habitants de municipis de València i Castelló.

La investigació va començar a la fi d’agost, després del robatori de dos vehicles, eines i quasi un quilòmetre de cablejat elèctric d’una empresa de Bétera (València), on el valor dels efectes sostrets i els danys va superar els 180.000 euros, segons ha informat aquest dilluns la Guàrdia Civil.

Es tractava, segons les investigacions, d’un grup organitzat de persones d’un mateix clan familiar dedicat al robatori de coure en empreses i instal·lacions que utilitzen aquest material, com a depuradores, estacions de tren o quadres de llum de grans edificacions.

El grup tenia una forta jerarquia: les persones més majors, entre elles el patriarca del clan, s’encarreguen de dirigir, establir l’operativa, rebre els béns sostrets i adjudicar a cada membre la seua part del botí, així com de coordinar a l'”escaló d’execució” i a l'”escaló de suport”.

L'”escaló d’execució” perpetrava materialment els delictes i feia arribar a l’adreça els béns robats, mentre que l'”escaló de suport” s’encarregava d’aconseguir els domicilis, els telèfons i altres útils per a cometre els robatoris. També es va trobar un “escaló d’encobriment”, encarregat de la venda irregular dels béns sostrets.

Els fills dels membres del clan estaven sense escolaritzar i eren ensinistrats des d’edats molt primerenques en les labors de l’organització criminal, ja que segons explica la Guàrdia Civil d’ells depenia el futur del clan, perquè eren el recanvi generacional.

Al llarg de la investigació es va poder acreditar la comissió de més de 75 delictes de robatori amb força a les províncies de València, Castelló, Conca, Albacete i Múrcia, on els danys i efectes sostrets aconseguien els dos milions d’euros.

A mitjan este mes d’octubre s’han realitzat sis registres, cinc en domicilis i un en una nau industrial utilitzada per a l’ocultació i tractament dels béns sostrets, i també es va inspeccionar i va precintar una instal·lació de tractament de residus on es venia mercaderia sense complir la normativa aplicable.

En els registres es va detindre a un total de sis homes, d’entre 46 i 19 anys, i es va investigar a un menor d’edat. També s’han intervingut 1,5 tones de coure, 300 caixes de material de lampisteria, i eines professionals de construcció valorades en 70.000 euros.

Cinc vehicles valorats en uns 30.000 euros, dos dispositius de descàrregues elèctriques (tasser), tres armes blanques de grans dimensions i eines de tallat de coure valorades en uns 5.000 euros completen els béns intervinguts.

El jutjat d’Instància i instrucció número 2 de Llíria (València) s’ha fet càrrec d’aquesta investigació, mentre que quatre de les sis persones detingudes han entrat a la presó.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia