En un acte de reconeixement històric, el Consell de la Comunitat Valenciana ha decidit atorgar la distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals als diputats i senadors valencians que van exercir un paper crucial en l’aprovació del text de la Constitució Espanyola en les sessions del Congrés i del Senat celebrades el 31 d’octubre de 1978. Aquest homenatge es realitzarà en el marc de la celebració del Dia de la Constitució, el pròxim 6 de desembre, en un acte commemoratiu en la Diputació de Castelló, segons va informar Ruth Merino, consellera d’Hisenda i portaveu del Consell.

El reconeixement s’emmarca dins de les regulacions del Decret 218/2015, de 4 de desembre, i és una mostra d’estima de l’executiu valencià cap a aquells que han contribuït significativament a la defensa dels drets i llibertats públiques establerts en la Constitució.

Durant les històriques sessions parlamentàries de 1978, el text constitucional va ser aprovat per una àmplia majoria, tant en el Congrés com al Senat. La llista de diputats i diputades que van votar a favor inclou noms de representants triats per les circumscripcions d’Alacant, Castelló i València, com Francisco Javier Máximo Aguirre de la Falç, José Luis Albiñana, i Pilar Brabo, entre altres. Al Senat, la Constitució va ser secundada per senadors com Jose Vicente Bevià Pastor i Roque Calpena Giménez.

Merino va ressaltar la importància d’aquest reconeixement, emfatitzant la responsabilitat i l’esforç de consens dels parlamentaris, els qui van treballar àrduament en la Ponència Constitucional i les comissions de totes dues cambres.

Enguany, la celebració del Dia de la Constitució tindrà lloc a Castelló, seguint la modificació del passat 28 de novembre al Decret 218/2015, que permet commemorar aquest dia en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana. Aquest esdeveniment no sols reconeix el llegat dels pares i mares de la Constitució, sinó que també celebra l’esperit de consens i col·laboració que va caracteritzar la transició democràtica a Espanya.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia