La Comunitat Valenciana està vivint un gener atípicament càlid, amb temperatures que s’assemblen més a les d’abril o maig, a causa d’una potent dorsal i un anticicló que afecten la regió. Segons Marcelino Núñez, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), aquesta situació inusual es deu a dos factors clau: un anticicló en superfície que provoca cels buidats i calma en el vent, i una potent dorsal en capes altes de l’atmosfera, que reforça l’efecte de l’anticicló.

Aquesta configuració atmosfèrica permet que els raigs solars escalfin el sòl i l’aire més de l’habitual, elevant considerablement les temperatures. A més, les dorsals solen inhibir la formació de núvols i precipitacions, promovent un clima sec i estable, amb cels buidats i temperatures més altes.

En aquest context, s’espera que València registri temperatures màximes de fins a 25 graus Celsius, valors significativament més alts per a aquesta època de l’any. Aquestes temperatures elevades són un clar indici de l’estabilitat atmosfèrica que caracteritza als anticiclons, típics de l’hivern en les latituds de la Península Ibèrica, encara que generalment associats amb la calor de l’estiu.

Per als pròxims dies, l’AEMET preveu que les temperatures màximes a la Comunitat Valenciana es mantinguin altes o experimentin lleugers canvis, amb un ambient que s’assembla més a una primavera avançada. Aquest episodi de calor inusual podria fins i tot acostar-se a batre rècords de temperatura, si bé encara és prematur afirmar-ho amb certesa.

El divendres, el temps anticiclònic continuarà dominant, mantenint les temperatures elevades en gran part del país. A València, els termòmetres podrien oscil·lar entre els 20 i els 23 graus Celsius, valors notòriament superiors als habituals per a gener.

Aquest fenomen meteorològic, poc comú a l’hivern, està generant un clima més càlid a la Comunitat Valenciana, oferint als seus residents un avançament inesperat de les condicions primaverals.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia