El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha anunciat una important adaptació en els criteris d’avaluació de les proves d’accés a la universitat (EBAU) que beneficiarà significativament als estudiants diagnosticats amb dislèxia. A partir d’aquest curs, els errors ortogràfics en assignatures no lingüístiques no afectaran negativament aquests alumnes, marcant una fita en la cerca d’equitat educativa.

Aquesta mesura, que s’implementarà immediatament en les avaluacions de la EBAU, va ser presentada en una roda de premsa on van participar figures clau com Concha Barceló, presidenta de Trenca-dis, una associació dedicada a la lluita contra la dislèxia, i altres directius de l’àmbit educatiu valencià. La decisió de no penalitzar uns certs errors ortogràfics, com l’omissió de lletres o la mescla de majúscules i minúscules, sorgeix després d’un detallat informe tècnic que subratlla la necessitat d’ajustar els criteris d’avaluació per a reflectir de manera justa l’acompliment acadèmic dels estudiants amb dislèxia.

En les proves lingüístiques, les faltes ortogràfiques només reduiran la puntuació en un màxim de 3 punts, aplicant-se únicament a errors reglats. Aquesta adaptació és part d’un conjunt de mesures inclusives que també contemplen un augment del 25% en el temps assignat per als exàmens i assistència addicional per a comprendre millor els enunciats de les preguntes.

Segons Rovira, aquestes modificacions són essencials per a garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació superior, emfatitzant el compromís del Consell amb la inclusió educativa i l’equitat. La iniciativa ha estat ben rebuda per experts i associacions, que destaquen el seu potencial per a reduir el fracàs i abandó escolar entre l’alumnat amb dislèxia, trastorn que afecta aproximadament el 10% de la població.

La Conselleria d’Educació també treballa per a estendre aquestes adaptacions als dos anys de Batxillerat, assegurant un suport constant i efectiu al llarg de la trajectòria educativa d’aquests estudiants. Aquest enfocament integral reflecteix un pas endavant significatiu cap a un sistema educatiu més inclusiu i just per a tots.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia