Centenars d’agricultors i ramaders, recolzats per al voltant d’un centenar de tractors, s’han congregat en la rodalia de la seu de l’Autoritat Portuària de València per a expressar la seva demanda de preus justos, rendibilitat per a les seves explotacions i un canvi en les polítiques agràries.

La concentració, duta a terme prop de l’edifici del Rellotge, seu històrica del Port de València, compta amb la participació de les principals organitzacions agràries i cooperatives valencianes, així com representants d’agricultors d’Albacete, Guadalajara, Conca i Sòria.

Els manifestants, que planegen llançar taronges, arròs, vi i ametlles com a símbol de protesta, exhibeixen pancartes amb lemes com “Europa, voleu agricultors o no?”, “En defensa de la terra, llaurem el futur” i “Europa ens arruïna i el Govern ens ignora”.

La Va unir Llauradora ha expressat el seu descontentament per la bonificació del Port de València a l’arribada de productes agroalimentaris que no escassegen a Espanya, com les taronges o el vi. Els manifestants busquen fer front a les plagues, la competència deslleial i els obstacles per a obtenir preus dignes, advocant per reformes en la política agrària europea i l’aplicació efectiva de la llei de la cadena alimentària.

La concentració destaca la preocupació dels agricultors per una PAC més burocràtica, una llei de la cadena agroalimentària que no funciona, acords comercials desequilibrats i assegurances agràries amb menys cobertura cada any. A més, s’exigeix una recerca i rectificació d’acords amb tercers països exportadors de productes agraris.

El president de AVA-Asaja ha justificat el bloqueig als ports d’Algesires i València a causa de les amenaces de plagues, competència deslleial i dificultats per a rebre preus justos. Es destaca la necessitat de complir amb la llei de la cadena alimentària i es demana la dimissió de la delegada del Govern pel tracte rebut durant les manifestacions.

En representació de COAG Comunitat Valenciana, es posa l’accent en la petició de preus dignes, ja que els costos de producció han augmentat, però els agricultors reben remuneracions similars a les de fa 30 anys. La protesta subratlla la importància de la labor agrària per a mantenir la població i crear ocupació, prometent continuar les protestes fins a obtenir solucions.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia