Des del 15 fins al 19 de març, Bétera es converteix en un poble faller gràcies a les cinc comissions que embelleixen la localitat amb els seus monuments, germanor, música, foc i rica indumentària.

Aquest dissabte, es castell de Bétera serà l’escenari de la Crida, on Candela Magraner i Nerea Ruiz, Falleres Majors de Bétera, convidaran a tots a gaudir de les Festes de Sant Josep.

L’Ajuntament, a través de la regidoria de Festes, està ultimant els preparatius perquè els veïns gaudeixin d’una inoblidable setmana fallera.

“Tot està llest perquè Bétera visqui les Falles d’una manera intensa, com només els valencians sabem gaudir. Això no seria possible sense la inestimable labor de la nostra Junta Local Fallera, l’incansable treball de les cinc comissions falleres i les màximes representants d’aquestes festes: les Falleres Majors”, va agrair l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío.

Candela Magraner i Roselló, Fallera Major Infantil de Bétera, i Nerea Ruiz i Álvarez, Fallera Major de Bétera, esperen amb impaciència la setmana fallera al costat de les cinc comissions del municipi: Falla Albereda, Falla Carraixet, Falla La Barraca, Falla Gran Via del Sud i Falla Gran Via de l’Est.

Després de les presentacions, el món faller de Bétera es prepara per a viure aquest divendres 8 l’Exposició del Ninot. A les 20.00 h, els ninots desfilaran cap a la galga en la plaça del Mercat, on es verificarà que compleixin amb tots els requisits. Després, es dirigiran a l’Ajuntament Vell, on estaran exposats tots els ninots per a la inauguració de l’Exposició, que es podrà visitar de l’11 al 14 de març de 18.30 h a 20.00 h.

 

Crida

El dissabte 9 de març, Bétera cridarà a veus que “ja estem en Falles” als peus de la seva Castell, emblema de la població. A les 18.00 h, es desfilarà en cercaviles fins al Saló de Plens, on les Falleres Majors de Bétera, juntament amb tots els representants de les cinc comissions, signaran en el llibre d’honor del Consistori.

“És un moment molt especial abans de la Crida, on cada representant dedica al poble de Bétera unes línies que queden per sempre plasmades en el llibre d’honor”, va assenyalar el regidor de Festes, Jose Vicente Martí.

Un pas previ a l’esperada Crida, on segons el regidor de Festes, “Bétera es posa dret per a iniciar aquesta setmana fallera tan intensa per als fallers i falleres. Sens dubte, un moment molt emocionant”.

 

Actes Falleres Destacats

El calendari faller de Bétera destaca per l’Ofrena al Xiquet de Bétera el dia 16, on s’homenatja el veí Joan Casanoves, un dels cantants més representatius del cant valencià del segle XX. Aquest mateix dia, el Jurat donarà el veredicte dels Premis als monuments d’aquest 2024, un moment carregat de nervis que congrega a nombrosos fallers i falleres enfront de la Casa de la Cultura.

El dia 17 se celebra la Cavalcada i a la nit la Junta Local Fallera desfila en l’Ofrena de València, mentre que el dia 18 té lloc un dels esdeveniments més esperats, l’Ofrena a la Verge dels Desemparats, on l’emoció i els sentiments estan a flor de pell. El dia 19, tots els fallers i falleres de Bétera ofrenaran a Sant Josep en el seu moment amb flors però també amb molta pólvora, ja que Bétera, en honor a la seva denominació de poble coetero, dispara diverses mascletás en un dia que culmina amb la Cremà dels monuments de les cinc comissions falleres.

Bétera i València Unides per les Falles

Enguany, més que mai, Bétera i València estan unides per les Festes de Sant Josep. Totes dues ciutats comparteixen passió per la pólvora, devoció per la Verge dels Desemparats, deliri per la música als carrers, predilecció per la rica indumentària i amor per la germanor que es viu durant aquests dies en els casals, moments en els quals el món sencer vibra amb les Falles. Però enguany, a més, comparteixen orgull per la Fallera Major Infantil de València, Marina García i Arribas.

Marina és veïna de Bétera, estudia sisè de primària en el centre educatiu beterense CEIP Lloma del Mas i també forma part del club de natació local SOS Bétera. El seu nomenament ha estat tot un esdeveniment per al municipi, i els seus veïns l’admiren. El seu etern somriure i l’afecte que desprèn en cada pas que dona, com a màxima representant de les Festes Falleres, són un homenatge i un exemple per als nens i nenes de Bétera.

“És un orgull i un honor per al poble de Bétera comptar amb la nostra veïna com la màxima representant de les festes falleres a la ciutat de València”, va concloure Elia Verdevío.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia