L’any hidrològic en la Comunitat Valenciana, que va començar l’1 d’octubre de l’any passat, és el més sec registrat almenys des de 1950, amb un dèficit mitjà del 62%. En els últims huit mesos i mig, l’acumulat de precipitacions ha sigut de 149,4 litres per metre quadrat, quan el normal seria 394,5 l/m².

Així ho han destacat el delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, i el cap de Climatologia de la delegació territorial de Aemet, José Ángel Núñez, durant la presentació del balanç dels primers mesos de l’any hidrològic 2023-2024 i el resum climàtic de la primavera de 2024.

Al maig, el dèficit de precipitacions era del 72%, però les pluges de juny ho han reduït en un 10%. Aemet indica que des de l’1 d’octubre les precipitacions han sigut molt escasses i l’últim trimestre de 2023 va ser el més sec en el territori des que hi ha registres.

En 2024, les pluges també han sigut escasses, registrant-se precipitacions sol el 19 de gener, sota la influència de la borrasca Juan, i durant la primera quinzena de juny, amb el 12 de juny com el dia de major precipitació acumulada de l’any hidrològic.

Jorge Tamayo ha assenyalat que en quasi una quarta part del territori, la precipitació acumulada des de l’1 d’octubre és inferior a 100 litres per metre quadrat.

A més de ser extremadament sec, l’any hidrològic també està resultant extremadament càlid, sent “el més sec i més càlid des que hi ha registres”, segons Tamayo. L’anòmala calor ha afavorit els processos d’evapotranspiració i la pèrdua d’humitat del sòl i la vegetació.

La situació dels últims mesos s’ajusta a un escenari de fenòmens extrems compostos, presentant simultàniament calor anòmala i sequera meteorològica. “El clima no s’està estabilitzant ara com ara, la tendència és que la temperatura globalment vaja pujant i tots els escenaris de canvi climàtic ens marquen que fins al 2050 això seguirà així”, ha advertit Tamayo.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia