L’Unió Llauradora ha mostrat el seu suport a la mesura de rebaixar l’IVA de l’oli d’oliva al 0% des de juliol, però insisteix que aquesta mesura ha de beneficiar a tota la cadena de producció i no repercutir negativament en les butxaques dels productors de la Comunitat Valenciana.

L’organització agrària subratlla la importància de l’oli d’oliva com a aliment essencial en la dieta mediterrània i el seu paper en la dinamització del medi rural. Si bé consideren que la reducció de l’IVA per al consumidor final és una bona iniciativa, insisteixen que aquesta ha d’anar acompanyada d’altres accions que beneficien equitativament als agricultors.

En la seua Proposta d’Esmenes al Projecte de Llei que aborda les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim, així com per a pal·liar els efectes de la sequera, l’unió ha proposat que l’establiment d’un IVA zero per als consumidors hauria d’incloure un reajustament en la normativa dels règims especials de l’IVA dels agricultors i ramaders per a evitar competència deslleial.

Segons L’Unió, els agricultors paguen entre un 10% i un 21% d’IVA en els seus mitjans de producció per a la recollida d’oliva, i aquest IVA no es pot repercutir a la indústria i distribució sota la normativa actual. L’organització ha assenyalat que “els agricultors sempre acabem pagant la festa” i que, encara que la mesura és beneficiosa per al consumidor, perjudica fiscalment els productors. Insisteixen que, perquè la mesura tinga un efecte positiu en tota la cadena de valor, s’ha de compensar tributàriament als agricultors.

El Ministeri d’Hisenda ha anunciat que la reducció de l’IVA del 5% al 0% en l’oli d’oliva entrarà en vigor l’1 de juliol. A més, l’oli d’oliva passarà a formar part del grup de productes de primera necessitat, aplicant un IVA superreducido del 4% en condicions normals, en lloc de l’IVA reduït del 10%.

L’Unió també ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura que assegure que aquesta mesura beneficie positivament als agricultors. Malgrat la importància del cultiu de l’olivar en la Comunitat Valenciana, els productors han sigut exclosos de totes les línies d’ajudes, malgrat patir les conseqüències de la sequera i la guerra a Ucraïna.

Segons dades de l’Unió, els agricultors valencians han patit pèrdues de 13,5 milions d’euros a causa de la sequera, que ha reduït la producció en més d’un 78%.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia