Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de València, Compromís i PSPV, han denunciat que la Gran Fira de la ciutat s’ha inaugurat amb la interpretació de l’himne de la legió, el “Nuvi de la Mort”, qualificant l’acte com a “caspós” i “una paròdia berlanguiana”.

La portaveu de Compromís, Papi Robles, va criticar el canvi de nomenclatura de Gran Fira a Gran Fira, destacant que ni Rita Barberá es va atrevir a fer-ho en el seu moment. Robles va assenyalar que la fira ha passat d’oferir concerts en valencià, que esgotaven entrades, a presentar una programació íntegra d’icones culturals conservadores que no han superat el 10% de la venda d’entrades.

Robles va descriure la Gran Fira d’enguany com “un esdeveniment gris, amb una programació amb poca incidència en la població en general i reflectida en la baixa venda d’entrades dels concerts”, la qual cosa, al seu judici, és una resposta “clara i directa” de la ciutadania.

El exconcejal de Cultura Festiva Pere Fuset va resumir l’edició de 2024 amb la frase “ni Gran, ni Fira, ni de València”, qualificant la programació de “valencianófoba”. Els representants de Compromís a l’Ajuntament van denunciar la desaparició dels “gegants de la Gran Fira, el Rat Penat Valentí, i les danses valencianes”, substituïts per l’himne militar de la legió, el “Nuvi de la Mort”.

Fuset va comentar: “Ni a Berlanga se li ocorreria un guió tan surrealista per a inaugurar una Gran Fira. Estic convençut que ni tan sols la immensa majoria dels votants del Partit Popular entenen aquesta inauguració”.

El regidor del PSPV Borja Sanjuán va criticar a l’alcaldessa de València, María José Catalá, per posar “la nota casposa” a la Gran Fira de València en inaugurar les activitats amb la interpretació del “Nuvi de la mort” amb cornetes. Sanjuán va afirmar: “Vivim un retrocés caspós sense precedents” i va recordar que l’equip de govern de Catalá (PP-Vox) “ha esborrat el valencià de les comunicacions oficials i ha censurat als grups en valencià”.

Sanjuán també va retraure la falta d’identitat en l’organització de la fira, comparant-la amb la “pitjor cavalcada de Reis” amb personatges que no tenien relació amb València. Va concloure dient que Catalá “no s’ha conformat amb censurar i esborrar el valencià, sinó que a més va decidir inaugurar la Gran Fira amb una banda de cornetes entonant el ‘Nuvi de la mort’, assemblant-se a una paròdia berlanguiana”.