La col·laboració entre la Universitat de València (UV) i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha aconseguit salvar una part significativa del patrimoni cultural d’Algemesí, afectat per les greus inundacions causades per la dana a la fi d’octubre. Sota la direcció d’Alejandro Villar, qui també és responsable del Centre d’Art Contemporani L’ESART d’Algemesí i del Museu Valencià de la Festa, un equip de voluntaris i experts ha treballat intensament per a preservar documents històrics, indumentària, incunables, i obres dels segles XVII i XVIII, així com art contemporani.
En una entrevista amb EFE, Villar va destacar que, encara que la prioritat en situacions d’emergència és la seguretat de les persones, la pèrdua de patrimoni cultural suposa una pèrdua irreversible de la identitat d’un poble. La vesprada del dimarts 29 d’octubre, després de l’alerta de l’Ajuntament, Villar confiava que les obres de L’ESART estaven protegides en estar penjades a una altura segura. No obstant això, les pluges torrencials van provocar l’entrada d’aigua per la porta del museu, inundant les sales fins a aconseguir els 1,70 metres d’altura en algunes zones.
L’aigua també va afectar el Museu Valencià de la Festa, situat en el convent de Sant Vicent, un edifici renaixentista de 1590, on es conserva la indumentària de la festivitat de la Mare de Déu de la Salut, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Afortunadament, els tèxtils més valuosos relacionats amb la litúrgia i l’aixovar de la Verge no van patir danys directes.
Una resposta urgent i solidària
Villar, que resideix a Alberic, no va poder accedir a Algemesí fins l’endemà passat de la dana, igual que Teresa Asensi, la seua companya en el museu. Durant eixe temps, va ser el comissari de moda Guillem Alventosa, al costat de la seua mare, qui va començar el treball d’emergència, netejant el fang i salvant les obres. “El primer era traure el fang a cubs, després traslladar les obres a espais més alts”, explica Villar. Entre les peces salvades estaven les obres de l’exposició temporal de Francisco Sempere i una col·lecció d’artistes contemporanis ucraïnesos que, després de sobreviure a la guerra, s’enfrontaven a una nova tragèdia.
Després d’una urgent crida, la Universitat de València va respondre amb rapidesa. El divendres 7 de novembre, quan els carrers ja eren accessibles, un camió de la UV, cedit per l’empresa Josearte, va arreplegar les obres i arxius més danyats, incloses peces d’incunables i documents històrics que es van enviar a la Facultat de Geografia i Història de la UV.
Assecat manual i preservació
La vicerectora de Cultura de la UV, Esther Alba, va contactar amb la directora del IVCR+i, Gemma Contreras, qui va organitzar un equip per a començar la tasca d’assecat dels documents afectats, utilitzant paper absorbent per a preservar incunables i arxius antics dels segles XVII i XVIII. “Els hem assecats i segó, però encara queda molta faena per fer”, assenyala Contreras, qui explica que algunes zones continuen sent inaccessibles pels riscos de gasos emanats per la humitat.
La Generalitat ja ha habilitat un espai on s’estan evacuant i protegint les obres i arxius recuperats. “El patrimoni té un valor emocional molt gran en aquest moment”, defensa Contreras, qui també coordina el treball de recuperació en altres municipis afectats per la dana.
Transformant l’espai en un centre de memòria
En paral·lel, Villar i el seu equip estan buidant el Museu Valencià de la Festa, que s’ha convertit en un centre de provisió de materials per a la població, amb la intenció de transformar-lo en un “centre de memòria”. “Volem arreplegar objectes, fotografies i materials que documenten l’ocorregut, perquè no s’oblide”, comenta Villar.
A més, la Universitat de València ha donat una vintena de deshumidificadors per a crear espais secs i facilitar la conservació de les peces. Marisa Vázquez, directora de Patrimoni de la UV, i la restauradora de la UPV, Eva Gomis, estan treballant per a estabilitzar els béns de fusta i altres objectes antics que els veïns d’Algemesí van salvar, abans que foren rebutjats.
Villar també treballa en coordinació amb l’IVAM i l’Associació Valenciana d’Artistes Contemporanis per a fer costat als artistes afectats, proporcionant espais adequats i deshumidificadors per a preservar les seues obres. “L’art és un pulmó espiritual que hem de salvaguardar”, conclou Villar.