El Ateneo de Bétera vuelve a tener este viernes, 19 de noviembre, una cita con su ciclo documental, el cual se está llevando a cabo durante los tres primeros viernes del mes de noviembre.

Este ciclo, empezó el pasado 15 de octubre con la figura de el doctor Peset Aleixandre. Hace dos semanas, los asistentes al ciclo se sumergieron en la extraordinaria historia del buceador Jacques Mayol. Este, fue el primer buceador capaz de llegar a los 100 metros de profundidad sin respiración artificial. Además, revolucionó el buceo por apnea mediante la introducción de técnicas de yoga y zen.

El pasado viernes, 12 de noviembre, fue el turno para el  documental sobre el cambio climático de FILMAFFINITY. El director de este documental, John Webster, que consiguió convencer a su familia para hacer la prueba, relata de manera divertida lo que supone someterse a una “dieta sin petróleo” y muestra como prácticamente todo lo que consumimos proviene del petróleo, el agente que provoca un mayor deterioro en nuestro planeta.

Hoy, el documental a proyectar será Overseas. Esclavas del siglo XXI. Se trata de un impactante retrato de las mujeres filipinas que se ven obligadas a marchar al extranjero para ganarse la vida haciendo de niñeras y trabajadoras del hogar.

La proyección será a las 19.30 horas.

Por otro lado, mañana sábado, 20 de noviembre, Manel Rodríguez-Castelló presentará Haremos un pensamiento. *Metaforismes y *saials. El autor es premio de la crítica (1983), premio Vicent Andrés Estellés, premio ciudad de valencia, premio Maria-Mercé *Marçal y premio Ausiàs March, todos ellos de poesía. Así mismo, hace crítica literaria y es director del premio de poesía de Alcoy, además de un activista cultural incansable.

La presentación de este ejemplar también tendrá lugar a las 19.30 horas a las instalaciones del Ateneo Cultural (plaza del mercado, 5).

Sinopsi del llibre:

Aquest volum reuneix aforismes —que l’autor ha rebatejat com a metaforismes per subratllar-ne la vinculació directa amb un dels mecanismes bàsics de creació de sentit de l’art poètica— i una sèrie de columnes periodístiques d’escriptura fragmentària que anomena saials pel que tenen de draps de neteja d’una realitat social sovint espúria i bruta, escàpola i complexa, punyent i contradictòria, i d’aclariment, com tota escriptura que vol posar una mica de llum enraonada en les coses.

Farem un pensament, és un títol que podem entendre en la seua literalitat, per tal com el llibre encaixa peces diverses de pensament, sovint captat en la seua transitorietat poètica, i també en els sentits que l’ús popular ha donat a l’expressió. Reivindicar el fragment i la brevetat en temps de missatgeria fàcil, de confusions i immediateses aptes per al consum ràpid que es fa a ulls clucs, és també una manera de contribuir, des del marge humil de la literatura, a la reflexió i el debat serens, a l’enfortiment de la crítica i la cimentació de les raons per a la dissidència. Acostar-se a la realitat des de nous angles i perspectives tot mirant d’esquivar els paranys dels prejudicis, les aparences i els llocs comuns que fabriquen els vigilants de l’ordre, és la pretensió última d’aquests textos fragmentaris, escrits entre la ironia i la tendresa, l’estupor i l’admiració, dictats per les emocions i l’estima indeleble per la vida.

Altres activitats

L’Ateneu acollirà també, durant les pròximes setmanes, les següents activitats:

– Dissabte 27 de novembre, 19.30h: Presentació del darrer llibre de Juli Esteve: El somni americà.
– Divendres 10 de desembre, 19.30h: Presentació de l’últim poemari de Josepa MontagutUna besada a la llengua. 
– Dissabte 11 de desembre, 21h: Torna el Sopar de la carabassa.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia