Este divendres va tenir lloc una jornada oberta a la ciutadania en què es donaren les claus per a la constitució de les comunitats energètiques locals.

Des de Compromís apostem d’una manera ferma per les energies renovables, però no volem que el desplegament es faça a costa del territori i de la pèrdua de biodiversitat”, així va introduir la jornada Cristina Alemany, actual regidora i alcaldable per a les eleccions municipals d’enguany. La jornada va permetre conèixer de primer mà, tots els instruments que hi ha a l’abast per al finançament i la posada en marxa de comunitats energètiques locals, així com els procediments legals per a constituir-les i, per últim, es va exposar el cas d’Albalat dels Sorells, el primer municipi valencià en constituir una comunitat energètica local.

 

Graciela Ferrer, diputada de Compromís a Les Corts valencianes, va plantejar la normativa estatal i autonòmica respecte a les comunitats energètiques, així com les línies de subvencions impulsades per diverses administracions valencianes. També va destacar que l’aspiració és que els consumidors d’energia deixen de ser usuaris passius del mercat elèctric i es transformen en protagonistes que “hi intervinguen activament, a través de l’estalvi i l’eficiència energètica, l’autoconsum i les comunitats energètiques locals”.

 

Per la seua banda, Toni Montesinos, membre del col·lectiu de Burjassot i de la Sectorial, Energia i Clima, va exposar de manera detallada els passos que cal seguir per a constituir una comunitat energètica local, incidint sobretot en què “l’energia estiga al servei de la ciutadania, prioritzant els beneficis socials, ambientals i econòmics de la majoria, a través de la participació activa de totes les persones en el mercat elèctric, així com la baixada del preu de l’electricitat que suporten els usuaris.”

 

Per últim, Nicolau Claramunt, alcalde d’Albalat, va explicar el projecte Albalat 0,0 emissions, un conjunt de mesures que tenen com a finalitat millorar la vida de les persones des d’una visió sostenible econòmicament i medioambiental. Es tracta d’un projecte integral que incidix en aspectes com la mobilitat, l’energia, la salut i els residus. Un dels pilars d’este projecte ha sigut la creació d’una comunitat energètica local impulsada pel Consistori. L’aspecte més positiu de la comunitat és l’estalvi anual en el rebut de la llum  que és d’1.000.000 d’€, tant de l’Ajuntament com de les famílies que formen part de la comunitat energètica local. Claramunt va afirmar que els resultats són evidents i immediats, “hi ha veïns que han passat de pagar al voltant de 100€ en el rebut, a pagar només 19€”. 

Nota enviada per Compromís Bétera
Imprimir article
Comenta aquesta notícia